Per Marea Blanca Sant Cugat
Recentment, s’ha posat en marxa la campanya del 25% que demana destinar aquest percentatge de la despesa de salut a l’Atenció Primària (AP), posant sobre la taula la necessitat d’enfortir l’AP com a eix vertebrador, no només de l’atenció sanitària en general, sinó també de la promoció de la salut i prevenció. S’ha repetit fins a l’avorriment, i hi ha molts estudis que ho demostren, que una AP potent és la millor garantia per una llarga i bona vida.
Fins ara s’ha apostat per un model que ha posat l’hospital al centre, i ha primat l’alta tecnologia i la superespecialització, perdent la visió de conjunt i amb un consum molt alt de recursos. L’AP, per contra, contempla la persona en el seu conjunt, és més propera i resulta més econòmica perquè no necessita gran tecnologia, però sí de temps per escoltar i observar. I per això cal disposar dels professionals necessaris, amb els salaris adequats i uns contractes que els permetin ser de referència per als seus pacients, que coneguin la seva família i l’entorn on viuen; només així es pot aconseguir una atenció integrada. I per fer-ho calen recursos, però sobretot cal decisió política de portar-ho a terme.
D’altra banda, els pacients han de tenir una participació més activa en la presa de decisions per conèixer millor com funciona tot l’engranatge i per assolir-ho res millor que una taula de sanitat on hi tinguin cabuda, a més de representants de la ciutadania, el departament de Salut i en el cas de la nostra ciutat, la Mútua de Terrassa, gestora del nostre servei sanitari.
Això és el que reivindiquem amb força. A veure si ho aconseguim.