Exposició sobre ‘El Pessebre de Pau Casals’

FloraPuntos_model-opinio

Per Flora Puntós, Presidenta, Fundació Música Simfònica i de Cambra. Orquestra Simfònica Sant Cugat

Ara està de moda anar als concerts i que no hi hagi programes. La pandèmia ha accelerat el que potser hauria arribat més tard. Durant la pandèmia deien que el motiu era perquè d’aquesta manera es reduïa la possibilitat de contagi. Ara diuen que és millor perquè així no gastem paper. A l’entrada del concert et pots trobar un QR amb el programa, però com que sempre anem justos de temps sovint ni el veiem. El resultat és que comencem el concert i no tenim informació detallada de l’espectacle. Però el més greu no és això: d’aquí uns anys ens faltarà molta documentació per construir la història dels nostres espectables.

Manuel Cabero i Eguia (1887-1986). Adolf, juny de 2021. Dibuix, llapis sobre paper, 30×40 cm realitzat a partir d’una fotografia de l’any 1909

Manuel Cabero i Eguia va recollir entre els anys 1905 i 1982 tots els programes, cartells, crítiques, fotografies i documentació diversa de tots els concerts que es van celebrar al Palau de la Música Catalana i els concerts en què va participar com a cantaire amb l’Orfeó Català. Va recollir més de tres mil documents, però també els va ordenar cronològicament i els va guardar com un tresor.

Tota aquesta documentació està dipositada a la seu de la Fundació Privada Música Simfònica i de Cambra, fundació de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat. Gràcies al fet que s’han guardat tots aquests documents que van elaborar els organitzadors de concerts, i els escrits de comentaristes, ara tenim material per construir la història dels concerts. Un concert és un acte efímer. Per tant, convé enregistrar-lo, fotografiar-lo, filmar-lo o deixar algun document del seu testimoni.

Al pròxim concert de Sant Jordi la Simfònica Sant Cugat, que tindrà lloc divendres 19 d’abril del 2024, al vestíbul del Teatre-Auditori Sant Cugat hi haurà una exposició oberta a tothom sobre la història d’El Pessebre, una obra escrita per Pau Casals (1876-1973). Aquesta exposició s’ha pogut fer gràcies a la documentació que Cabero va guardar. L’exposició serà itinerant i durant aproximadament un any i mig estarà ubicada a diferents espais culturals i escoles.

Hi esteu tots convidats!

Més informació a simfonica.cat

Flora Puntós i Cabero
Presidenta Orquestra Simfònica Sant Cugat
 

Comparteix

Sant Cugat Magazine #103

Enquesta activa

Estàs a favor de tallar el trànsit als Quatre Cantons?
×

Directe TV

També et pot interessar