Mossèn Emili Marlés, rector de la parròquia de Sant Pere d’Octavià

“Sóc un mossèn bastant youtuber”

 

Mossèn Emili Marlés és el nou rector de la parròquia de Sant Pere d’Octavià. Va arribar a la parròquia el passat mes de juny, en substitució de Blai Blanquer, amb una maleta plena d’il·lusions, energia i voluntat de renovació.

emili-marles-parroquia-pere-octavia-destacada
Moments d’Emili Marlés durant l’entrevista

Nascut l’any 1973, és llicenciat en Física per la Universitat de Barcelona i doctor en Teologia per la Pontifícia Universitat Gregoriana. A més, és professor de cristologia, estudi dedicat a la figura de Jesús de Natzaret. A la vegada és director del curs pel diàleg Ciència i Fe.

Marlés és un home simpàtic i alegre que no té problemes per parlar de qualsevol tema per molt punxegut que sigui. Políticament ens deixa ben clar que ell sempre es mostrarà neutral i ens confessa que segueix l’actualitat política. I heu d’estar ben atents perquè prepara certs canvis a la parròquia i fins i tot té previst obrir el seu propi canal de Youtube!

Ets el mossèn de la parròquia de Sant Pere d’Octavià des de l’estiu. Com valores aquests primers mesos?
Doncs molt content i gratament sorprès per l’acollida de les persones. El canvi després de mossèn Blai, que ho ha fet molt bé durant 21 anys, és un repte. Però estic molt agraït a totes les persones de Sant Cugat que m’han acollit amb molta estima i proximitat.

Quan venen els meus amics al Monestir se sorprenen molt perquè impressiona. És una bellesa que tinc la sort de gaudir-la molt. És un goig poder celebrar l’eucaristia aquí.

Una de les teves voluntats és potenciar les xarxes socials. Està canviant la manera de comunicar de l’Església?
Crec que hem d’aprofitar aquests recursos per transmetre l’evangeli de Jesucrist. Personalment estic present en moltes xarxes socials i sóc molt actiu, però, a vegades, em fa com vergonya publicar coses meves.

I les xarxes socials més “juvenils” també les segueixes?
M’agrada molt preguntar als joves quins youtubers segueixen i després els miro jo, com El Rubius o Wismichu. Aprenc molts d’ells. Sóc un mossèn bastant youtuber. Hem de parlar de l’evangeli amb coses d’avui en dia.

Llicenciat en Física i en Teologia Sistemàtica per la Facultat de Teologia de Catalunya, així com doctor en Teologia per la Pontifícia Universitat Gregoriana. Són compatibles la ciència i la fe?
Sí, a mi la ciència m’ha ajudat a creure més, ja que m’ajuda a descobrir la meravella de la creació de Déu. Ara estem a la millor època històrica per a aquest diàleg de ciència i de fe. Cada ciència és una aproximació a la realitat, però des de la física mai podràs explicar-ho tot.

La ciència i la medicina estan evolucionant molt, i fins i tot diuen que algun dia serem immortals. Què n’opina l’Església?
Déu vol que siguem immortals i ens ha creat per viure sempre! Hem de tenir el desig de viure sempre, però viure bé. La postura de l’Església cap a la Medicina és d’agraïment. Tot i això amb un bisturí pots ajudar o pots fer mal a una persona. La Medicina ha d’estar al servei de la persona humana.

emili-marlesFa unes setmanes era notícia que els bisbes francesos veien inacceptable la inseminació artificial de dones soles o lesbianes. Podem reproduir-nos a la carta?
L’Església és una mica puritana perquè la persona humana és molt important i l’origen és bàsic. L’origen més maco d’una persona neix en el si d’una relació íntima entre un home i una dona que s’estimen. Una persona no pot ser com un producte de fàbrica sinó que ha de ser fruit de l’amor.

El que sí que hem vist és que en els últims anys l’Església cada cop és més flexible amb certs temes…
Hi ha temes que a mesura que es van coneixent més, es pot parlar millor.

També ets professor de Cristologia (estudi que tracta tot el relacionat amb Jesús). Qui era Jesús de Natzaret?
Jesús ha estat una bomba per a tota la humanitat, ja que ho ha transformat tot. Tenia una personalitat increïble i impactant. I quan Jesús parla d’ell mateix, parla de Déu que s’ha fet home. Quan parlo de Jesús no ho faig des del vessant històric sinó com una cosa que m’afecta molt a la meva vida personal. Jo m’he fet capellà perquè crec que Jesús segueix viu i segueix fent una tasca molt important.

I qui era Maria Magdalena?
La part més històrica de Maria Magdalena és la que surt als evangelis i té un paper molt important. Es pot dir moltes coses, com que era l’esposa de Jesús, però després s’ha de poder demostrar històricament.

El 2016 el Papa Francesc va obrir la porta al fet que una dona pugui casar, batejar i oficiar misses i funerals. Pot canviar el paper de la dona dins l’Església?
L’Església es va reformant. Hem de reconèixer que tots som uns pecadors en procés de canvi. L’Església ha de fer aquesta conversió. El Papa Francesc està parlant molt d’una església més amable. El paper d’una dona en una parròquia actualment està molt present.

Però podrà oficiar missa?
L’Església a vegades no se sent amb autoritat de fer aquest canvi. Per descomptat que una dona ho podria fer tan bé o millor que un home. Però és un tema que teològicament és difícil i jo tampoc puc arreglar-ho.

Els últims estudis diuen que l’Església Catòlica retrocedeix i perd pes i influència a Espanya. Per què es dóna aquest fenomen?
A Europa s’ha tendit molt a veure a Déu com l’enemic i qui ens talla les ales. Crec que hem d’entrar en una nova etapa, societat civil i Església, perquè estem en etapes diferents. Com a Església tenim el repte de mostrar que estem en una altra època. Som cristians i tenim les nostres coses però no ens poden estar recordant coses del passat. Les dues parts hem de crear un nou diàleg que ens ha de portar a veure’ns amb amabilitat.

En el ple del 17 de setembre alguns grups de l’oposició van presentar una moció per demanar la neutralitat dels poders públics municipals davant de qualsevol convicció religiosa. Què n’opines?
Sabem que estem en un lloc amb molta pluralitat. L’església està a favor de la postura laica i ens agrada que hi hagi una separació de poders. En aquesta nova etapa hem de veure les coses religioses com una cosa positiva.

La missa de Festa Major s’ha de suprimir?
Això és una cosa que han de decidir ells. Jo no m’hi posaré, tot i que la ciutat té nom d’un sant. A més, l’eucaristia és un acte que sempre ha estat a la Festa Major. Això s’ha de tenir en compte i s’ha de respectar. La missa és un acte cultural més. Hem d’anar cap a un laïcisme positiu. Nosaltres tractem de buscar una amistat amb la gent que no creu. La religió té aspectes molt positius; que hem de canviar coses, sí, com tothom.

Qüestionari

Què volies ser de petit: granger i home del temps.
Menjar preferit: truita de mongetes.
Quin llibre vols: ‘Sapiens’ de Yuval Noah Harari.
Persona a qui admiris: Papa Francesc.
On et veus d’aquí a 10 anys: a Sant Cugat.
Lloc que més t’agrada de la ciutat: el campanar del Monestir.
Mania: m’agrada que les coses surtin ben fetes i a vegades sóc una mica pesat.
Virtut: m’encanta parlar amb la gent.

1 comentari a “Mossèn Emili Marlés, rector de la parròquia de Sant Pere d’Octavià”

  1. Bona nit mossèn Emili, soc any Tomás Nicolás i Belda, i m’agradaria fer una aviada de coloms missatgers blancs al diumenge, an la festivitat de Sant Antoni. Pues la colombofilia a sant Cugat a baixat una mica als últims anys i seria interessant que la població sàpigues que existim.
    Una salutació
    Tomás

    Respon

Feu un comentari