Mireia Ingla, nova alcaldessa de Sant Cugat

“El canvi no el podem fer amb aquells que han estat governant durant 32 anys”

 

Mireia Ingla (18 de juny de 1967), d’ERC-MES, és la nova alcaldessa de Sant Cugat després de 32 anys de governs convergents. El canvi s’ha produït gràcies a la formació del tripartit d’esquerres format pel PSC, CUP-PC i ERC-MES. Un fet històric a la ciutat. Ingla es descriu com una persona empàtica, molt riallera i exigent, però també una mica impacient.

entrevista-mireia-ingla
Mireia Ingla, nova alcaldessa de Sant Cugat

En primer lloc moltes felicitats pel nomenament però també pel teu aniversari!
La veritat és que ha estat tot molt seguit i no he tingut temps ni d’assimilar-ho. Estic alternant felicitacions com alcaldessa i pel meu aniversari!

Fa poques hores que ets alcaldessa. Quines sensacions tens?
Costa fer-se la idea perquè tot va molt ràpidament i és molt intens. En tot cas són unes bones sensacions i estem molt contents. Estic especialment orgullosa d’haver aconseguit aquest acord amb els companys i companyes del PSC i la CUP. És un canvi amb moltíssima il·lusió.

Què has fet aquestes primeres hores com alcaldessa?
El primer dia vam complir allò que vaig prometre en campanya electoral. Vaig trucar al Sindicat de Llogateres, a la gent de la Coordinadora d’Entitats Esportives i a Sant Cugat Empresarial. L’altra cosa és anar a veure el Raül Romeva a Soto del Real, que aniré divendres al matí.

El dissabte et vam veure en el ple de Sant Cugat i a la tarda al de Valldoreix. A la nit vas poder celebrar-ho amb els teus?
A la nit tenia un casament! Vaig arribar molt tard i me’n vaig anar a dormir molt tard. Abans, el dissabte al migdia, vaig celebrar-ho amb la família.

Què t’han dit el teu marit i els teus tres fills?
Estaven molt emocionats. Portàvem molts mesos treballant. Hem dedicat molts esforços i a més, hi ha molta gent implicada.

I la teva gossa (Arya) què ha dit? Recordem que l’equip de TV Sant Cugat va passar tota una jornada amb tu i la teva gossa va ser una de les protagonistes!
Ha estat una de les claus de la victòria, estic convençuda. La gent al carrer em va dir que era una gossa molt bonica, tot i que el dia del programa estava una mica nerviosa.

Carmela Fortuny (Junts per Sant Cugat) i Aldo Ciprian (Cs) t’han felicitat?
Sí, m’han felicitat els dos.

Teníeu l’opció de fer un pacte amb Junts per Sant Cugat (antiga CIU) però finalment vau apostar per un tripartit d’esquerres. Per què?
Després de 32 anys i 8 mandats consecutius amb un govern hegemònic, aquesta ciutat necessitava un canvi. El dia 26 de maig a la nit, quan vam tenir els resultats, vam veure que per primera vegada després de 32 anys hi havia possibilitat de canvi. Les forces progressistes d’aquesta ciutat estàvem obligades a entendre’ns. Això és el que ens han dit les urnes i durant les últimes 3 setmanes la gent al carrer.

Vau consultar la decisió?
Sí, vam parlar amb entitats i les persones que ens havien fet confiança i donat suport a la campanya. Hem estat en contacte permanent amb la militància i hem arribat a fer 5 assemblees en aquestes dues setmanes per tal de valorar l’estat de les negociacions. De forma aclaparadora vam decidir que aquesta era la millor opció.

Quan vau tancar l’acord amb el PSC i la CUP?
El divendres, el dia abans del ple de constitució de l’ajuntament. Durant les setmanes prèvies al ple no vam estar jugant al “despiste” sinó que el pacte no estava tancat. Els tres grups tenim molt clar que aquesta ciutat té una prioritat que és l’emergència de l’habitatge.

Mireia-Ingla-bufant-espelmes
Mireia Ingla bufant l’espelma del seu “pastís” d’aniversari

Com vas viure aquestes dues setmanes de negociacions?
Doncs amb molta feina. Vam estar treballant des del minut zero. La mateixa nit electoral vam parlar els tres caps de llista. Vam veure que teníem una oportunitat i no la podem deixar escapar per responsabilitat política.

En algun moment us vau plantejar fer el pacte amb Junts per Sant Cugat?
En tot moment vam tenir les dues opcions damunt la taula però insisteixo, la prioritat de la nostra assemblea era fer un acord de canvi i progressista. El canvi no el podem fer amb aquells que han estat governant durant 32 anys.

Què et va dir Raül Romeva?
Vaig anar a veure el Raül Romeva i ell va confiar en nosaltres i en la nostra assemblea. Tenir el seu suport ens va enfortir moltíssim.

Com afectarà la política nacional al pacte d’esquerres?
Si veus la constitució dels ajuntaments, veuràs tants caps, tants barrets. Això ens demostra que la política local és política local.

Durant el ple de constitució de l’ajuntament vam viure una situació anòmala quan una part del públic, alguns d’ells simpatitzants de Junts per Sant Cugat, van escridassar i fins i tot insultar als regidors d’esquerres. Com ho vas viure?
Malament però no personalment. No podem donar aquesta imatge. El ple d’un ajuntament és sagrat, és la seu de la sobirania i la democràcia.

Mireia-ingla-entrevista-camera
Durant l’entrevista a Mireia Ingla

Vas trobar a faltar que algun membre de Junts per Sant Cugat intentés frenar els insults i els crits?
Cadascú és responsable del que creu que és responsable. No entraré a dir a cap grup polític què ha de fer.

Carmela Fortuny (Junts per Sant Cugat) us va oferir compartir l’alcaldia el divendres abans de ple però hores abans havia ofert un pacte al PSC. Com veus el joc de Carmela Fortuny?
No m’agradaria haver de tornar enrere. Aquesta part crec que ara no em toca. Els fets van ser tal com tu has explicat.

Tinc una curiositat. Tens un grup de WhatsApp amb Pere Soler (PSC) i Núria Gibert (CUP)?
Sí, hi estem els tres. Actualment estem debatent com li direm a aquest grup de WhatsApp.

Per últim, ara que estem a les portes de la Festa Major què els hi diries als santcugatencs?
El dilluns vam fer la presentació de la Festa Major i va ser el primer acte que vaig fer com alcaldessa. És una de les primeres coses que vaig pensar quan vaig ser investida alcaldessa, que el primer que faríem seria la Festa Major. I això és molt bonic perquè són dies que la gent està al carrer. Serà una Festa Major fantàstica, independentment de qui sigui l’alcaldessa perquè la Festa Major la fan les entitats i les persones.

Feu un comentari