Miki Núñez, cantant i compositor

“Del meu pas per Eurovisió només canviaria el país, Israel”

El terrassenc Miki Nuñez (Terrassa, 6 de gener de 1996) viu un somni fet realitat després de la seva participació, ara fa un any, en el conegut programa de televisió ‘Operación Triunfo’. D’ençà que va sortir de l’acadèmia més famosa del panorama mediàtic estatal, Nuñez ha participat a Eurovisió i ha publicat el seu primer disc.

MikiNuñez-entrevistaMiki Núñez, al Mercantic Sant Cugat, el lloc del videoclip de la cançó “La Venda”

‘Amuza’, que significa diversió en la llengua internacional esperanto, és el primer àlbum de Miki Núñez. Està produït per Roger Rodés i enregistrat als estudis Medusa. Conté 13 cançons compostes pel mateix Miki. No sabem si l’artista de Terrassa és supersticiós o no, ja que va decidir publicar ‘Amuza’ precisament un divendres 13, concretament el 13 de setembre.

El seu primer treball és un àlbum ple de matisos, influït per l’escena mestissa catalana, però també pel soul, l’ska, el reggae o el pop llatí. Abans, durant l’estiu, Miki Núñez estrenava ‘Celébrate’, el seu primer senzill, aconseguint el número 1 a iTunes i el número 1 en tendències de Youtube arribant a més de 2,6 milions de visites, i que en l’actualitat compta amb més de 5 milions a l’Spotify.

El nostre protagonista va representar a Espanya en el festival d’Eurovisió 2019 amb la cançó ‘La Venda’. Un single amb participació santcugatenca, ja que el videoclip es va gravar en el Mercantic de Sant Cugat. La relació de Miki amb Sant Cugat tampoc acaba aquí. En el seu primer disc ha col·laborat amb un grup de la ciutat, Arnau Griso.

Estàs presentant el teu primer disc ‘Amuza’, paraula que en esperanto significa diversió. Com defineixes el teu primer disc?
El meu primer disc és com el meu bebè. És la música que he escoltat tot la vida però de sobte transformada i passada pel meu filtre. Per tant és la música que he escoltat sempre però transformada per mi.

Per què has optat per una paraula de l’idioma esperanto, una llengua nascuda com a llengua auxiliar internacional creada al segle XIX i amb una àmplia difusió durant el segle XX?
He optat per l’idioma esperanto per què crec que és un bon cant a plurilingüisme. Es va intentar que tothom parlés la mateixa llengua, l’esperanto, i que fos una llengua universal. I com la música és una llengua universal per això crec que no va triomfar l’esperanto.

El disc conté 13 cançons compostes per tu mateix. T’has inspirat en fets personals?
Quasi totes les cançons són vivències personals dels últims mesos. Hem viscut moltes coses i molt intenses i tot ho havia d’expressar en forma de música i de cançó.

En la cançó ‘Escriurem’ i ‘Y escribir’ dius: “Escriurem que tot no va ser fàcil. Ara que tot s’ha acabat i que no et tinc al meu costat”. A qui està dedicada?
Està dedicada a les 15 persones que van conviure amb mi dins de l’acadèmia d’’Operación Triunfo’. Cada frase va dedicada a una persona. La cançó vol expressar la part que no es veia de l’acadèmia, com no tot va ser tan fàcil com sembla, no sempre va ser color de rosa i també ho vam passar malament. Com tots som compositors, va dedicada a les 15 ànimes que em van acompanyar.

MIKI-nuñez2El cantant Miki Núñez

En la cançó ‘Eterno Verano’ col·labores amb un grup santcugatenc, Arnau Griso. Com us vau conèixer?
Col·laborar amb Arnau Griso és meravellós i amb el Nil Moliner també. Amb el Nil i l’Adrià Sales de la ‘Pegatina’ ja ens coneixem d’abans. Amb Arnau Griso érem seguidors seus, sobretot el Joan Garriga (concursant d’OT) i jo. Ens van venir a veure a l’acadèmia d’OT. Ens va fer moltíssima il·lusió i quan vam sortir vam contactar amb ells a través d’Instagram perquè ja dins l’acadèmia vam dir que havíem de quedar per fer coses. Des del primer moment ens vam caure súper bé!

El videoclip de ‘La Venda’ es va gravar al Mercantic de Sant Cugat. Pots explicar-nos alguna anècdota?
El videoclip de ‘La Venda’ ha estat el videoclip que m’he hagut de llevar més tard i per tant no matinar. Tan sols vaig haver d’agafar el cotxe i conduir 15 minuts per arribar la localització a Sant Cugat (Miki és de Terrassa). A més el Mercantic és un mercat on jo havia anat a comparar i que me’l coneixia perfectament. I aquesta és l’anècdota, que em vaig llevar molt tard per anar a treballar!

Fa un any estaves a l’acadèmia d’OT i concretament fa un any veiem la gala 8. En la gala anterior, la 7, va ser seleccionat per abandonar el programa i vas ser salvat pels teus companys. Has dit que el teu pas per l’acadèmia va ser el moment més feliç de la teva vida però vull que m’expliquis quin va ser el moment més amarg que recordes del teu pas pel programa.
El moment més amarg de l’acadèmia va ser el meu primer atac d’ansietat, durant les últimes setmanes. Jo no sabia que era l’ansietat i em va fer bastant mal per què no sabia que m’estava passant i em va fer passar un moment molt amarg. Els següents dies vaig aprendre a lidiar amb ella i també quan vaig sortir de l’acadèmia d’OT. Un altre moment amarg va ser quan van expulsar a Joan Garrido.

Tens relació actualment amb els teus companys d”Operación Triunfo’?
Amb els meus companys d’’Operación Triunfo’ tinc relació constant, amb les 15 persones que van estar a l’acadèmia i ens portem súper bé. No deixem mai de parlar pel grup de WhatsApp. A més quan estem a Madrid quedem. I si algú ve a Barcelona, es queda a casa meva o a casa del Carlos Right.

Vaig llegir que juntament amb Dave i Joan Garrido volies agafar un pis a Madrid a la zona on viuen els altres nois i noies d”OT’ 2018.
El tema del pis amb el Dave i el Joan ara perilla una mica més per qüestions meves. Tot i això, ja es veurà.

Com ha canviat la teva vida d’ençà que vas participar a ‘OT’? Et mous per Terrassa i tens temps de veure els teus amics de tota la vida o els teus excompanys, Dalton Bang?
No ha canviat gaire la meva vida, només ha canviat de portes en fora. En veritat segueixo anant amb la mateixa a gent, fent les mateixes coses, i la meva vida segueix igual. Sí que és cert que m’he d’anar parant pel carrer per què em demanen alguna foto. A més la banda que m’acompanya i l’equip tècnic són els meus amics de sempre.

Ana Guerra, participant d”Operación Triunfo’ 2017, va declarar fa unes setmanes que havia anat a teràpia i demanava al seu entorn “que no em faci el centre d’atenció”. Com ho veus?
Ho entenc. Moltes vegades la gent del teu voltant i la teva família et fa moltes preguntes sobre ‘Operación Triunfo’ i acabes sent el centre. Moltes vegades les converses giren al voltant de la vida paral·lela que vam viure a l’acadèmia.

Aquest 2020 hi haurà una nova edició d”Operación Triunfo’. Participaràs? Quins projectes tens pel 2020?
Els projectes són fer molts concerts, espero que molts festivals, treure algun videoclip i algun single. I espero anar a l’acadèmia d’Operación Triunfo i asseure’m al sofà per saber el que és veure el programa des de l’altre costat.

Com veus a Blas Cantó com a representant espanyol a Eurovisió? Us coneixeu?
Sí, ens coneixem una mica i hem quedat per fer una birra a Madrid. El veig com el candidat perfecte. La seva trajectòria és increïble i és un “currante nato”. A més té una veu molt bona i una presència escènica increïble. Segur que ho farà molt bé.

Per acabar, quin desig demanes pel nou any (2020), i nova dècada, que començarà d’aquí a poques setmanes?
Espero molta salut per la meva família, sobretot pels meus avis, i també desitjo ser feliç amb el que estic fent i que la gent del meu voltant sigui feliç i no canviï. I si canvia que sigui cap a bé!

Feu un comentari