Site icon TV SantCugat.cat

Manel Rodríguez, cap de la comissaria de Mossos d’Esquadra de Sant Cugat

“El cap de setmana passat vam detectar algun establiment obert quan les mesures ho prohibeixen i alguns ciutadans que passejaven o estaven als parcs amb els nens” 

Els Mossos d’Esquadra, igual que la resta de forces de l’Estat, treballa aquests dies sense parar vetllant per la nostra seguretat i també per fer complir amb el confinament que demanen els experts i els polítics. Manel Rodríguez, cap de la comissaria de Sant Cugat, ens explica com estan treballant i com evitar fraus i lladres aquests dies.

Manel Rodríguez, cap de la comissaria de Mossos d’Esquadra de Sant Cugat

Com esteu afrontant els Mossos d’Esquadra la crisi del coronavirus? 

Com sabeu, estem davant una emergència sanitària ocasionada per la Covid-19. Afrontem una amenaça desconeguda en molts àmbits, també en el nostre. L’excepcionalitat d’aquesta crisi, pionera al món, ens fa haver d’estar en constant alerta sobre la seva repercussió tant pels ciutadans com per nosaltres mateixos.

Som conscients que el nostre col·lectiu pertany, com d’altres, a aquells serveis essencials i per tant, ara més que mai hem de ser propers a les necessitats ciutadanes i vetllar per la seguretat col·lectiva. La nostra vocació de servei ens porta ara, igual que altres moltes ocasions, a assumir el nostre risc individual i el de les nostres famílies en favor de la seguretat dels altres.

Estem afrontant aquesta situació des del rigor i la professionalitat que ens caracteritza tenint com a prioritat la seguretat dels ciutadans de Sant Cugat del Vallès. Tot just som a l’inici d’uns dies en què caldrà que estiguem al costat dels nostres conciutadans per acompanyar-los i ajudar-los en tot allò que estigui a la nostra mà.

Des de dilluns m’estic posant en contacte telemàticament amb la majoria d’entitats veïnals, sanitàries, municipals, educatives, empresarials, del comerç i d’altres àmbits, posant aquesta comissaria i a mi mateix a disposició de tots ells pel que els podem ajudar.

Durant aquests mesos us heu anat preparant i heu rebut formació de la Covid-19?

Certament, aquesta crisi ha irromput en un curt espai de temps. Com tots els col·lectius i ciutadans estem rebent totes les indicacions de les autoritats sanitàries pel que fa a les mesures de prevenció i precaució. En el nostre cas hem de ser molt rigorosos en el seu seguiment i compliment.

Quins protocols seguiu per protegir-vos?

No tenim protocols diferents dels que tothom coneix en aquests moments. Apliquem les mesures dictades per la conselleria de Salut i el Ministerio de Sanidad. Evidentment, hem hagut d’aplicar unes mesures específiques per raó de la nostra feina. Netegem a l’inici de cada torn el material d’ús comú (portàtils, tauletes, ordinadors, etc.). Les persones que venen a presentar denúncies han de seure a una distància de seguretat respecte a l’agent. En els brifings (reunions abans de l’inici del torn) ocupem tota la sala deixant l’espai de seguretat entre els agents i altres mesures d’aquest estil.

Quants agents treballen a Sant Cugat aquests dies?

El nostre servei continua com sempre, en actiu les 24 hores del dia, per tant tots els agents destinats estan treballant de forma ininterrompuda. Penseu que a més del servei ORIS (servei específic pel coronavirus) continuem fent les tasques ordinàries que fem al llarg de l’any en matèria delictiva.

En què es basa la vostra feina durant l’estat d’alarma?

Els Mossos d’Esquadra en l’àmbit de país treballen en el marc de l’operatiu específic ORIS posat en marxa amb motiu d’aquesta pandèmia.
La nostra feina en aquest Pla es basa a comprovar que la ciutadania i els establiments estan complint les mesures adoptades pel Govern de la Generalitat i el Govern de l’Estat.

Us coordineu amb la Policia Local? Com ho feu?

Així és. Els dos cossos estem cridats a realitzar les mateixes funcions en aquesta crisi pandèmica. De fet, cada dia ens traspassem les novetats i incidències al respecte. De fet, és el que fem la resta de l’any en temes de seguretat ciutadana, ja estem acostumats a treballar plegats, forma part de la nostra idiosincràsia.

Us trobeu amb santcugatencs que salten el confinament o estan al carrer sense causa justificada?

Certament però hem d’agrair a la ciutadania l’alt grau de compromís i responsabilitat individual amb què estan afrontant aquests dies les restriccions imposades. Només el cap de setmana passat vam detectar algun establiment obert quan les mesures ho prohibeixen i alguns ciutadans que passejaven o estaven als parcs amb els nens. Els vàrem informar i es van reconduir aquestes conductes

Estaria la ciutat preparada per un confinament com Igualada?

Bé, aquesta circumstància no s’ha produït i esperem que sigui així perquè voldria dir que tenim uns índexs de contagi molt elevats. Aquesta ciutat, els seus ciutadans, els equips d’emergència (SEM, 061, Protecció Civil, Policia Local, Mossos, bombers) i les respectives administracions estem preparats si arribés el cas en l’adopció d’unes mesures tan restrictives però necessàries com les que es van posar en marxa a la Conca d’Òdena.

Com garantiu el subministrament d’aliments o servis bàsics?

Bé, les autoritats ja van confirmar que el subministrament de productes alimentaris no estava en perill. Afortunadament, a Catalunya hi ha 12 grans centres logístics de distribució d’aliments que garantiran que tots els prestatges dels establiments estiguin plens. El que cal fer és comprar amb sentit comú i no deixar-nos influir pels falsos rumors.

Quins consells donaríeu a la ciutadania?

A part dels consells sanitaris que ja coneixen, sobretot, mantenir la calma. És el moment de demostrar la nostra capacitat de resiliència i la nostra responsabilitat individual i compromís amb el conjunt de conciutadans. Els voldria traslladar que no estan sols, que nosaltres i la Policia Local no descansem, que estem desperts perquè ells puguin descansar i que davant qualsevol necessitat o dubte tindran sempre una persona sota un uniforme per fer-li costat o donar-li escalf en aquests difícils moments. També que vetllem per aquelles persones vulnerables del nostre entorn i que siguem generosos amb ells. Són dies d’ajudar-nos els uns als altres, són dies de comprensió i són dies de ser rigorós amb totes les restriccions perquè això s’acabi com més aviat millor i amb el menor nombre d’afectats.

S’han reduït la xifra de delictes aquests dies?

Sí, està sent així, les restriccions estan portant com a efecte col·lateral una baixada important en molts àmbits. S’han reduït els delictes, les infraccions administratives, fins i tot els incidents i requeriments ciutadans per demanar serveis relacionats amb delinqüència. Per altra banda, rebem moltes trucades a comissaria demanant informació sobre el que es pot fer o no a la via publica per l’Estat d’Alarma.

Quin consell doneu a la ciutadania per no ser víctimes d’estafes o de lladres?

Malgrat els rumors i àudios que han aparegut per les xarxes socials aquests dies, a Sant Cugat no s’ha produït cap fet respecte a falsos sanitaris. És cert que en altres dues ciutats de Catalunya sí que s’han detectat dos casos. Cal tenir clar que qualsevol visita mèdica a casa l’hem de conèixer prèviament. El sistema sanitari no està fent proves de coronavirus de forma aleatòria als domicilis particulars. Per tant, no deixar passar ningú a casa amb aquesta excusa i davant del dubte truqueu al 112 i ens personarem a comprovar els fets.

Exit mobile version