Dr. Félix Baldrich, metge de família del Centre Sanitari Can Mora

El pic de contagis pot ser d’aquí 3 o 4 setmanes i després esperem que comenci a baixar

El coronavirus és ja una pandèmia mundial. El Dr. Félix Baldrich, metge de família del Centre Sanitari Can Mora de Sant Cugat, ens explica quina és la situació actual i el futur del virus. El Centre Sanitari Can Mora no s’atura i segueix obert durant aquesta crisi del coronavirus. Atén telefònicament i presencialment de 8 a 20 hores. A més tenen oberts els serveis d’urgències de Medicina de Família, Pediatria, Infermeria i Anàlisis Clíniques urgents..

Dr. Félix Baldrich, metge de família del Centre Sanitari Can Mora de Sant Cugat

En quina situació ens trobem a Catalunya i Sant Cugat?
És una situació que està afectant a tota la població. El problema que té aquest virus és que té una transmissió molt ràpida i fàcil. I això fa que calgui intentar frenar aquesta transmissió per evitar que els pacients fràgils caiguin a la malaltia.

Quines inquietuds tenen els pacients quan venen al Centre Sanitari Can Mora i quines recomanacions doneu?
La gent té dubtes, sobretot si es refreda perquè no saben si és una infecció per coronavirus. Llavors se’ls explica que en el cas del coronavirus és important que hi hagi un dels símptomes principals com és febre, tos i sobretot ofec. Hi ha un altre punt que fins fa poc es valorava molt que és si hi havia hagut contacte amb algú que havia vingut de zones com la Xina o Itàlia. Actualment aquesta premissa ha passat a un segon pla perquè tenim tants casos aquí que el contagi potser de qualsevol persona. Qualsevol pacient que arriba en un centre sanitari amb simptomatologia respiratòria i febre ja és un sospitós de coronavirus. Si és lleu es recomana que estigui a casa durant 14 dies, tot i que s’està parlant de disminuir i ampliar aquest temps de 7 a 21 dies.

Creu que les mesures que s’estan aplicant són prou efectives per frenar aquesta epidèmia?
Una epidèmia d’aquest tipus és molt difícil d’aturar perquè ens trobem que ningú té defenses pròpies per aquest virus. És un virus nou i ningú ha tingut contacte amb aquest virus abans. Fins que no comencem a tenir defenses o es trobi una vacuna, tots podem caure. És molt fàcil que la gent vagi presentant quadres d’aquest tipus i que es vagi encomanat un a l’altre.

Quan creu que es pot arribar al pic de contagis?
Es parla que d’aquí 3 o 4 setmanes i després esperem que comenci a baixar i la cosa millori. Si no haguessin aplicat les mesures que s’estan prenent ara estaríem al pic i ens veuríem encara més desbordats. Ja estem desbordats, tant a la sanitat pública com a la sanitat privada. Si no s’haguessin pres aquestes mesures de confinar a la gent, que és una cosa molt important per aturar l’avançament de la malaltia, ens trobaríem ara en el pic. Llavors molta gent estaria malalta i els més vulnerables són els que més patirien perquè no hi hauria prou recursos per tractar-los.

Dr. Félix Baldrich

Com és que es propaga tan ràpidament el coronavirus?
Quan una persona queda contagiada, aquesta persona contagia als que té a prop. Encara que s’hagin aplicat mesures, si una persona surt a comprar i es contagia ja directament encomana el virus als de casa seva. I així va creixent. Esperem que ara amb el confinament comencin a disminuir d’aquí a uns dies. S’ha de deixar passar uns dies perquè hi ha un període d’incubació. Ara estan sortint els casos que es van contagiar abans de les mesures de confinament.

Doctor, quins són els grups de risc?
Gent gran i persones amb patologies prèvies com patologies respiratòries cròniques, cardiopaties i de tipus endocrí com diabetis.

Les embarassades són considerades grup de risc?
Les embarassades reben la vacuna de la grip perquè no deixa de ser una infecció vírica i que això pot provocar un trastorn. El que sí que sembla és que no hi ha transmissió del virus de la mare al fetus.

I com afecta els infants?
Amb els més petits el que s’ha vist és que no acostumen a desenvolupar la malaltia però poden ser portadors del virus i el poden transmetre a altres persones. Per això es recomana que evitin deixar els nens amb persones de risc, tant gent gran com persones amb patologies.

El coronavirus pot ser estacional, com la grip?
Això d’aquí a un temps ho sabrem perquè en aquest moment no sabem com evolucionarà. És una malaltia nova. Aquest virus va aparèixer a finals del 2019 i no sabem com es comportarà i si serà estacional o no. Necessitem que vagi passant el temps.

I podem arribar a ser immunes?
No ho sabem. De moment esperem que doni una certa immunitat durant uns mesos. Si amb la calor baixa la incidència de la malaltia i torna amb el fred, veurem si tenim persones immunitzades.

Des de la grip espanyola de principi del segle XX la humanitat no viu una pandèmia tan greu. A partir d’ara ens haurem d’acostumar a “lluitar” contra les epidèmies?
Aquest coronavirus encara no sabem d’on ha sortit. Actualment la humanitat viu amb més contaminació i estem vivint un canvi climàtic, i no sabem fins a quin punt això pot afectar i facilitar l’augment les infeccions de nous virus i bacteris. A més, la globalització i el fet de viatjar per tot el món també ajuda a propagar les malalties. Aquí a Sant Cugat vam viure fa anys el mosquit tigre que venia d’Amèrica del Sud i que va arribar en un avió. Si això passa amb un mosquit, imagineu amb un virus.

Feu un comentari