TV SANT CUGAT

El festival de fotografía ofereix dotze exposicions a espais emblemàtics

Dotze espais de Sant Cugat acolliran durant els propers dos mesos les exposicions fotogràfiques del festival Lumínic que enguany arriba ja a la seva 6a edició.

Sant Cugat del Vallès celebrarà del 30 de maig al 13 de juliol la sisena edició de Lumínic, el festival de fotografia d’autor, inspirat enguany en les relacions de poder. Dotze exposicions, xerrades, projeccions i taules rodones conformen una programació que es desplegarà a espais emblemàtics de la ciutat, com el Museu del Monestir de Sant Cugat, la Casa de Cultura, l’Ateneu o l’Arxiu Nacional de Catalunya, entre d’altres. Paula Artés, Gloria Oyarzabal i Nuria López són les tres grans fotògrafes convidades enguany, les mostres de les quals es complementaran amb les exposicions de Jordi Pol, Carlos Bosch, Joan Cabanas i Jordi Jon retraten la dictadura i la Transició.

Aquest any, Lumínic dialoga amb projectes que fan visibles les relacions de poder a través de la fotografia i com aquestes afecten les relacions humanes, així com la quotidianitat. El festival comissaria les mostres de tres fotògrafes convidades, entre elles, dues que treballen per descolonitzar la mirada de la societat. A la Sala capitular del Museu del Monestir es podrà visitar l’exposició ‘Pelo malo’, de Nuria López Torres, un projecte sobre l’orgull afro de les cantants cubanes d’hip-hop. La fotògrafa centra el seu treball en la dona, les identitats i les violències, i ha estat guardonada amb el Global Peace Photo Award. El seu treball ha estat publicat a The New York Times, The Washington Post o GEO.

‘Usus Fructus Abusus _ La Blanche et la Noire’, de Gloria Oyarzabal, a Cal Gerrer, recorda que els museus, fundats com a dipositaris de l’espoli colonial fa més de tres cents anys, no són espais neutres, sinó que reforcen imaginaris d’exotisme i distinció vinculats a ideologies supremacistes. Oyarzabal, fotògrafa seleccionada a Photo España, el SIPF Singapore International Photo Festival o Copenhague Photo, va viure tres anys a Mali, on va desenvolupar la seva recerca sobre els processos de colonització i descolonització.

Una altra de les mostres comissariades enguany per Lumínic és ‘Energia submergida’, de Paula Artés, al Mercantic, una reflexió sobre les relacions de poder a partir d’un cas exemplar de la capacitat de control de les empreses privades sobre l’Estat, la plataforma Castor, dipòsit de gas natural submergit davant de les costes catalanes i valencianes amb un greu impacte ambiental.

El claustre del Museu del Monestir serà la seu de ‘Kontrol’, d’Àngel Biyanueba, testimoni de la vigilància massiva exercida per l’Estat i com modifica la conducta i limita les voluntats de la ciutadania. ‘Ashes of the Arabian’s Pearl’, de Valentin Valette, a Abacus, explora les jerarquies d’Oman, mostrant el fenomen de migració laboral globalitzada amb milers d’artesans de l’Índia, Pakistan i Bangladesh, i, en contrast, la vida privilegiada de les famílies empresarials omanites.

Finalment, ‘Ciudad secreta’, de Javier Arboledas, al Concessionari Movento Sarsa Škoda, parla de la memòria d’una ciutat soviètica creada expressament a finals dels anys cinquanta per al desenvolupament de l’energia atòmica.

Primera residència artística de Lumínic
Diana Rangel (artista, psicòloga), Héctor Cavallaro (compositor, musicòleg) i Ezequiel Rodulfo (músic, expressió corporal) col·laboren en la investigació-performance ‘Suspender la palabra’, una peça escènica d’art visual, poesia i dramatúrgia musical concebuda expressament per al festival en el marc de la seva primera residència artística, nova línia del certamen amb voluntat de continuïtat en futures edicions. L’obra explora el tartamudeig com a fractura i potència del llenguatge, des d’on emergeixen noves imatges i sentits. El resultat es podrà veure el 31 de maig al Mercantic.

Dona, fotografia i presó
La Fundació Setba treballa per la transformació social i des del 2020 impulsa el projecte de fotografia Traspassant l’objectiu, adreçat a dones internes en centres penitenciaris de Catalunya i dirigit per l’artista i fotògrafa Marta Fàbregas, amb la col·laboració de les fotògrafes Sandra Balsells, Tanit Plana, Laura Gálvez-Rhein, Iolanda Sebé, Laia Abril i Lourdes R. Basolí.

La dictadura i la Transició en el 50è aniversari de la mort de Franco
En aquesta edició, quatre exposicions s’endinsen en el darrer franquisme i la Transició quan es compleixen cinquanta anys de la mort del dictador. ‘El poder de la imatge i la imatge del poder: representació de la dictadura franquista al Fons Cabanas’, de l’Arxiu Municipal de Sant Cugat del Vallès, comissariada per José Fernando Mota, es podrà veure al vestíbul de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.

Jordi Pol, fotògraf autodidacta i director de l’Espai de Fotografia Francesc Català-Roca, va donar el 2019 a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona el seu fons, integrat per més de 31.000 fotografies. La mostra ‘Entre la multitud’, que es podrà veure a l’Ateneu Santcugatenc, documenta la Barcelona dels anys 60, 70 i 80.

Del 6 de juny al 5 de setembre, l’Arxiu Nacional de Catalunya acollirà ‘Transmet Transició’, una exposició de l’obra del gran fotoperiodista Carlos Bosch (1945 – 2020), comissariada per Manel Sanz, amb una sèrie de seixanta imatges que cobreixen des del 1976 fins al 1981, i mostren les massives mobilitzacions socials al carrer que van enterrar el règim franquista.

‘Eroding Franco’, del fotògraf documental Jordi Jon, explora la intersecció entre història i medi ambient i revisa com el franquisme, amb el turisme massiu, la construcció i l’agricultura industrial, va assentar les bases de la desertificació que avui amenaça el 80% d’Espanya. L’obra de Jon, guanyadora de la convocatòria oberta Lumínic 2025, es podrà veure a la sala de l’EMD Valldoreix.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #111

Directe TV

Enquesta

En quin règim d’habitatge viu a Sant Cugat?

Subscripció a la revista online

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

També et pot interessar

Abrir chat
Scan the code
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?