Plans familiars per passar dues setmanes junts amb criatures a casa


Per Anna Ramis, pedagoga i col·laboradora de l’entitat santcugatenca Edbuilding.org


No es tracta de “sobreviure a tenir els fills a casa tot el dia” sinó de prendre’s aquest temps de convivència amb aquells qui més estimem com una oportunitat.

Anna-Ramis-article-edbuilding-revista-marc
Foto: inezdelprado.com

La majoria de criatures, si se les té retingudes a casa uns dies, comencen a mostrar els símptomes de la manca de rutines amb conductes com l’avorriment, els canvis d’humor i les temudes baralles entre germans.

Els pares i mares han de poder conservar la tranquil·litat per mantenir els límits (de convivència, relació i responsabilitats domèstiques), per això han de buscar els seus moments d’aïllament, conservar el control i mantenir l’ànim de la família, entenent que les situacions es poden tòrcer i que han de comptar amb propostes a la recambra (fer pizza per sopar, o construir una cabana sota la taula del menjador, han de ser d’aquestes). I sobretot que tingueu control sobre el temps de pantalles. Les menys hores possibles!!!

Com ens ho podem plantejar per fer front al confinament per coronavirus? Aquí alguns TIPS:

Tips per fer que el coronavirus no acabi amb la família

  • No permetem que accedeixin a veure les notícies a la tele o a les xarxes constantment. Per tant, nosaltres tampoc ens hem de neguitejar sent consumidors compulsius d’actualitat i estant connectats a tota hora.
  • Fem-nos un horari familiar, i un horari per cada membre de la família: No tenir el temps pautat augmenta la sensació de no tenir res a fer i avorrir-se. Un horari que contempli activitats lúdiques junts, de serveis domèstics corresponsables i de treball individual (els adults de teletreball, els nens i nenes d’activitats d’aprenentatge).
  • Recuperem els jocs de taula, els treballs manuals, les receptes de cuina senzilles, els balls de saló, les lectures en veu alta, l’art de pintar i dibuixar, les rondes d’acudits…

Conservem el control i mantenim l’ànim de la família, entenent que les situacions es poden tòrcer i que han de comptar amb propostes a la recambra

  • Organitzem àpats-simples: un pícnic a la terrassa (amb entrepans i cantimplora), un sopar amb espelmes, un dinar d’un sol color…
  • Fer servir els dibuixos i les pintures com a art-teràpia: dibuixem i parlem. Parlem i dibuixem…. i descarreguem pors, ràbies, angúnies, esperances i il·lusions.
  • Fem videoconferències amb els avis i parents a qui no podem anar a visitar i expliquem-los què fem i ensenyem-los què hem fet.
  • Busquem propostes xules per internet: vistes virtuals a museus, Vídeos TEDTalks fets per joves, pel·lícules instructives, pàgines web amb recursos educatius i d’aprenentatge…
  • Llegim sols, en veu alta, en paper, en suport electrònic…i comentem-ho amb pares i germans o amics i companys de classe o de feina per les xarxes.
  • Aprenguem a tocar un instrument (la guitarra) gràcies als tutorials de Youtube, o a la paciència d’algú de casa que l’havia tocat fa temps.

1 comentari a “Plans familiars per passar dues setmanes junts amb criatures a casa”

Feu un comentari