Pedagogia menstrual


Per Emma Esteve Concepción. Ginecologia Holística Integrativa. Transformaker. Col·laboradora de l’associació santcugatenca Edbuilding.org


És necessari prendre consciència de la valuosa informació que ens pot donar el fet de conèixer-nos en cada fase del cicle, i de tot el que podem aprendre interpretant els trastorns del cicle menstrual al llarg de la nostra vida fèrtil. Parlar de salut menstrual és parlar de salut femenina i sexual.

Fotografia: inezdelprado.com

Va ser la necessitat de donar respostes naturals i conscients a la meva filla, a punt de tenir la seva primera regla, el que em va despertar l’interès per un tema tan important per la salut. Es tractava d’evitar que reproduís creences i tabús i que, en el seu dia a dia, visqués la menstruació amb naturalitat, transitant cap a l’etapa adulta de manera enriquidora.

La “pedagogia menstrual”consisteix en educar i acompanyar per transformar la mala relació que moltes dones tenen amb la regla, alliberant-nos de la influència del patriarcat que ens ha volgut “linials”, ignorant la nostra natura cíclica i la menstruació, i que ens ha desconnectat del nostre cos, de la nostra intuïció i de les nostres necessitats en cada moment del cicle.

Relacionar les quatre fases del cicle menstrual (postregla-ovulació-preregla-regla) amb les de la lluna (creixent-plena-minvant-nova), les estacions (primavera-estiu-tardor-hivern) i amb els quatre arquetips (arquera-mare-fetillera-bruixa) ens dona poders. El cos, la ment i l’energia canvien al llarg del mes, conèixer-nos i respectar-nos ens ajuda a emprar en cada fase les nostres capacitats i aptituts al nostre favor, i ens permet avançar en el nostre camí en lloc de posar-nos-hi pedres.

Aprofita aquest temps d’aïllament per observar el teu cicle i prendre consciència del paper de la regla en la nostra vida

L’autoconeixement i l’acceptació ens permetrà respectar la nostra biologia femenina i portar les regnes del nostre cos, la nostra sexualitat i la nostra vida. Es tracta de créixer amb seguretat i confiança en la nostra saviesa interna que ens guia en tot moment, i que ens ensenya a demanar el que volem deixant-nos expressar amb claredat.

Sento agraïment per totes les dones valentes que han obert camí i pels homes que ens fan costat en l’alliberament dels tabús. La normalització d’aquest tema ens involucra a tots i contribuirà a crear una societat més igualitària i equitativa, on tots retrobem el nostre rol, i enfocada en el benestar i la salut.

Per tant, encara que tenir la regla sigui un destorb i que el nostre estat d’ànim no estigui en el millor moment, és important posar consciència en allò que tenir la menstruació significa, i que és sinònim de salut i de vida!  Cal dir-ho alt i clar : Som cícliques: 4 fases, 4 llunes, 4 estacions, 4 dones. La regla no fa mal. Contribuim a la sostenibilitat del planeta emprant contenidors de la sang ecològics i reciclables.

Feu un comentari