Per Emma Esteve Concepción. Ginecologia Holística Integrativa. Transformaker. Col·laboradora de l’associació santcugatenca Edbuilding.org
És necessari prendre consciència de la valuosa informació que ens pot donar el fet de conèixer-nos en cada fase del cicle, i de tot el que podem aprendre interpretant els trastorns del cicle menstrual al llarg de la nostra vida fèrtil. Parlar de salut menstrual és parlar de salut femenina i sexual.

Va ser la necessitat de donar respostes naturals i conscients a la meva filla, a punt de tenir la seva primera regla, el que em va despertar l’interès per un tema tan important per la salut. Es tractava d’evitar que reproduís creences i tabús i que, en el seu dia a dia, visqués la menstruació amb naturalitat, transitant cap a l’etapa adulta de manera enriquidora.
La “pedagogia menstrual”consisteix en educar i acompanyar per transformar la mala relació que moltes dones tenen amb la regla, alliberant-nos de la influència del patriarcat que ens ha volgut “linials”, ignorant la nostra natura cíclica i la menstruació, i que ens ha desconnectat del nostre cos, de la nostra intuïció i de les nostres necessitats en cada moment del cicle.
Relacionar les quatre fases del cicle menstrual (postregla-ovulació-preregla-regla) amb les de la lluna (creixent-plena-minvant-nova), les estacions (primavera-estiu-tardor-hivern) i amb els quatre arquetips (arquera-mare-fetillera-bruixa) ens dona poders. El cos, la ment i l’energia canvien al llarg del mes, conèixer-nos i respectar-nos ens ajuda a emprar en cada fase les nostres capacitats i aptituts al nostre favor, i ens permet avançar en el nostre camí en lloc de posar-nos-hi pedres.
“Aprofita aquest temps d’aïllament per observar el teu cicle i prendre consciència del paper de la regla en la nostra vida“
L’autoconeixement i l’acceptació ens permetrà respectar la nostra biologia femenina i portar les regnes del nostre cos, la nostra sexualitat i la nostra vida. Es tracta de créixer amb seguretat i confiança en la nostra saviesa interna que ens guia en tot moment, i que ens ensenya a demanar el que volem deixant-nos expressar amb claredat.
Sento agraïment per totes les dones valentes que han obert camí i pels homes que ens fan costat en l’alliberament dels tabús. La normalització d’aquest tema ens involucra a tots i contribuirà a crear una societat més igualitària i equitativa, on tots retrobem el nostre rol, i enfocada en el benestar i la salut.
Per tant, encara que tenir la regla sigui un destorb i que el nostre estat d’ànim no estigui en el millor moment, és important posar consciència en allò que tenir la menstruació significa, i que és sinònim de salut i de vida! Cal dir-ho alt i clar : Som cícliques: 4 fases, 4 llunes, 4 estacions, 4 dones. La regla no fa mal. Contribuim a la sostenibilitat del planeta emprant contenidors de la sang ecològics i reciclables.