Un 20% dels vehicles no podrà circular per Sant Cugat a partir de l’1 de maig16/03/2021 – Redacció /

El ple de març ha donat llum verda a l’ordenança municipal que regularà la Zona de barces Emissions (ZBE). El sistema ha d’entrar en funcionament el proper 1 de maig, però no serà fins el dia 1 de novembre que es començaran a imposar les primeres sancions. Els vehicles que no tinguin distintiu ambiental de la DGT no podran circular per l’àrea inclosa de dilluns a divendres i de 7.00 a 20.00 h, i es preveuen multes d’entre 100 i 500 euros. Aquesta és la primera ZBE local que entrarà en funcionament a l’àrea metropolitana de Barcelona, si bé altres localitats ja estan treballant en la creació de pròpies, on els municipis de Ripollet i Sant Joan Despí són els que tenen més avançat el procés. L’aprovació definitiva de l’ordenança s’ha assolit amb els vots favorables dels partits de govern (ERC-MES, PSC i CUP) i Junts per Sant Cugat. Per la seva banda, Ciutadans hi ha votat en contra.

zonabaixes-emissions

Aquest és el primer pas per crear i donar cobertura normativa a la ZBE, que segueix l’esquema d’accés i circulació de la ZBE Rondes BCN. L’objectiu de l’ordenança és reduir les emissions a l’atmosfera procedents del trànsit rodat per disminuir la contaminació ambiental i així preservar i millorar la qualitat de l’aire i la salut pública.

L’àrea afectada comprèn uns 4 quilòmetres quadrats del municipi i està delimitada per la carretera de Vallvidrera, la ronda Nord, l’avinguda de Roquetes, el carrer de Sant Crist Llaceres i el passeig de Valldoreix. El parc mòbil del municipi actualment és de 54.000 vehicles, dels quals un 20% no tenen dispositiu ambiental, segons dades de l’Ajuntament de Sant Cugat.

El control de vehicles es farà automàticament a través d’un sistema de lectura de matrícula amb càmeres fixes als semàfors i un cotxe policia amb càmera. Les infraccions tipificades en l’ordenança se sancionen de conformitat a la Llei municipal i de règim Local de Catalunya i a la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària.

Publicitat


Així, les sancions lleus es multaran amb 100 euros, les greus amb 200 i les molt greus amb 500. A més, les sancions poden incrementar-se en un 30% de la seva quantitat mínima en cas de reincidència quan durant un any es comet més d’una infracció de la mateixa naturalesa.

Els ingressos de les multes finançaran actuacions per impulsar la mobilitat neta i saludable.

Calendari de sancions

L’ordenança té un calendari establert i amb moratòries. En el cas de cotxes o motos als quals no els correspon distintiu ambiental de la DGT, el règim sancionador entrarà en vigor fins el dia 1 de novembre, sis mesos després de la publicació de l’ordenança.

Per a les furgonetes, camions i autobusos als quals no els correspon el distintiu ambiental de la DGT, el règim sancionador entrarà en vigor un any després de la publicació de l’ordenança, és a dir, el dia 1 de maig del 2022. En el cas de camions grans de mercaderies que circulin dins del polígon de Can Magí, tindran una moratòria de 5 anys.

Deixa un comentari