Unes 2.000 persones es manifesten fins a TMA Sant Cugat en contra del futur abocador de Can Balasc19/02/2020 – REDACCIÓ /

Unes 2.000 persones convocades per la plataforma “Rubí Sense Abocadors” es van manifestar el passat divendres en contra de l’obertura de l’abocador de Can Balasc des de la plaça de l’Estació dels FGC fins a la seu de l’empresa TMA de Sant Cugat.

Fotografia difosa a les xarxes pel partit polític Podemos Rubí @PodemosRubi

La protesta arriba després que el mes de gener passat la Direcció General de Qualitat de l’Aire i el Canvi Climàtic de la Generalitat aprovés l’autorització ambiental provisional, a l’empresa responsable de la instal·lació, TMA Grup Sánchez. Els veïns asseguren que el projecte inicial que la companyia va proposar l’any 1994 “ha canviat substancialment” perquè “el dipòsit de residus procedents de la construcció que es volia fer s’ha convertit en un abocador de materials no perillosos”. Alerten que els habitatges es troben massa a la vora i recorden que també hi ha una escola en aquesta zona.

El sector on es vol fer aquest dipòsit controlat de residus està a un quilòmetre de distància del terme municipal de Sant Cugat, concretament del barri de Mira-sol i de l’Hospital General de Catalunya; i el futur abocador se situaria sobre un aqüífer que nodreix el Torrent i l’Estany dels Alous.

L’Ajuntament de Sant Cugat va anunciar l’any passat que presentaria al·legacions al projecte d’aquest abocador de residus no perillosos, però aquestes reclamacions van arribar fora de termini.

Publicitat

Taula Tercer Sector


Després que la Direcció General de Qualitat de l’Aire i el Canvi Climàtic també desestimés la majoria de les al·legacions presentades, així com la necessitat de disposar d’una Declaració d’Impacte Mediambiental, l’únic requisit que queda perquè l’abocador comenci a funcionar és que l’Ajuntament de Rubí doni llum verda al Pla d’Actuació Específica (PAE) i la llicència urbanística.

Aquest tràmit es troba aturat, pendent d’un informe de l’Oficina de Gestió Ambiental del Departament de Territori. Però, si aquest informe és favorable, l’Ajuntament de Rubí haurà de reprendre la tramitació.

A les darreres hores, TMA ha demanat la suspensió temporal de la tramitació de la llicència per obrir l’abocador de Can Balasc fins que no es resolgui l’autorització ambiental.

El de Can Balasc seria el tercer abocador que s’instal·la a la localitat vallesana. Fins a l’any 2015 a Rubí funcionava l’abocador de Can Carreras, també propietat de TMA Grupo Sánchez. Aquest dipòsit va tancar després d’una demanda dels veïns i que l’Agència Catalana de Residus comprovés que s’havia excedit el límit de la seva capacitat en 78.000 tones.

A més, Rubí disposa d’un abocador que inclou una planta de transferència de residus situada al polígon industrial de Can Canyadell. És gestionat per una empresa diferent i està destinat a la gestió de runes i residus de la construcció.

Deixa un comentari