13/01/2021 – Redacció /
L’Ajuntament i la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat han acordat suspendre la tradicional rua dels Tres Tombs que s’hauria d’haver celebrat el proper 17 de gener.
Les restriccions de la pandèmia de la covid-19 han obligat a suspendre la rua, però si que es podran celebrar alguns actes el mateix dia de Sant Antoni, com el tradicional ofici solemne a l’església del Monestir a les 9 del matí. Abans de l’ofici la tradicional bandera de Sant Antoni sortirà de la Plaça Barcelona i es beneiran els panets a la Pastisseria Sàbat del carrer Santiago Russinyol, que es repartiran després de l’ofici.
Una exposició recordarà els 150 anys de les Festes de Sant Antoni Abat a Sant Cugat
A més, des de l’Ajuntament s’ha organitzat una exposició amb fotografies, documents i objectes vinculats a aquesta tradició que es podrà visitar del 22 de gener al 4 de març a la Casa de Cultura i que portarà per títol “La Festa de Sant Antoni. Un segle i mig d’història a Sant Cugat”.
L’exposició repassarà la història d’aquesta festa a través de fotografies, documents i objectes vinculats a la Festa i a la litúrgia que l’envolta. Televisió Sant Cugat ha col·laborat amb l’organització de l’exposició cedint algunes imatges del seu ampli fons videogràfic. Un recorregut cronològic que pemetrà copsar l’evolució de la festa des de la segona meitat del segle XIX fins a l’actualitat, quan, malgrat la pandèmia de la covid-19, la tradició segueix ben viva.
La voluntat del consistori i de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat és la de mantenir viva aquesta tradició, una de les més antigues i arrelades a la ciutat. Un dels objectes més singulars que s’exposaran seran les tres banderes de Sant Antoni històriques (anys 1880, 1940 i 1996) que han anat portant els diferents banderers durant la celebració.
També es podran contemplar fotografies fetes a partir dels anys 20 del segle passat amb imatges vinculades a la festa i a la tradició agrícola de Sant Cugat. La Festa del patró dels animals de peu rodó (i dels domèstics per extensió) és festa inseparable del gremi dels traginers i dels pagesos, molt lligada al passat agrícola de Sant Cugat. Actualment la festivitat de Sant Antoni és una tradició viva a la nostra ciutat que amb el pas del temps ha sabut reinventar-se i que alhora ajuda a mantenir el record del passat històric de Sant Cugat.