Sant Cugat tindrà llambordes en record dels veïns morts en camps nazis

20/08/2020 – Redacció

El Memorial Democràtic col·locarà un centenar de llambordes ‘stolpersteine’ en record dels deportats als camps nazis a la tardor en diferents ciutats catalanes. Des del 2017 se n’han col·locat 184 en 29 municipis de Catalunya que ho han sol·licitat i ara és el torn de Sant Cugat. La ciutat comptarà amb un total de 6 llambordes, Vilanova i la Geltrú en tindrà 17, 15 a Mataró, 14 a Súria, 11 a Rubí i Figueres, 9 a Vilafranca del Penedès, 7 a Esparreguera, 4 a Ripollet, 3 a Montornès i Cardona, i una a Santa Perpètua de Mogoda.

Llambordes ‘stolpersteine’ en record de les persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme i que seran col·locades properament

Les stolpersteine són llambordes creades per l’artista alemany Gunter Demnig en record de les persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme. Les peces es col·loquen, sempre que és possible, davant del darrer domicili on la víctima va residir lliurement. Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera stolperstein l’any 1996. Des de llavors, ha col·locat més de 75.000 llambordes a una vintena de països com França, Finlàndia, Lituània o Argentina. Stolpersteine és un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’. Són blocs de ciment, d’aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó on hi ha gravades a mà les dades més rellevants de la víctima, entre elles el nom, amb l’objectiu de treure de l’anonimat i fer visible cadascuna de les persones. També són un recurs pedagòtic per treballar la memòria de la deportació als centres educatius.

Publicitat

Actualment a Catalunya n’hi ha a Albatàrrec (1), Castellar del Vallès (5), Cervera (3), Cubelles (1), els Guiamets (1), Girona (16), Gironella (7), Granollers (7), Granyena de Segarra (1), Igualada (10), Lleida (11), Manresa (24), Navàs (6), Olesa de Montserrat (10), les Oluges (1), la Prenyanosa (1), el Pont de Vilomara i Rocafort (1), Prats de Lluçanès (2), Puig-reig (4), Sant Antolí i Vilanova (1), Sant Vicenç de Castellet (1), Sanaüja (1), Talavera (1), Torà (1), Tarroja de Segarra (1), Vallfogona de Riucorb (1), Pontils (1), Santa Coloma de Queralt (3) i Sabadell (61).

Feu un comentari