22/07/2020 – Redacció
Sant Cugat ha signat el protocol per constituir l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública, l’AMEP, juntament amb 46 altres ajuntaments de Catalunya i dues entitats. L’associació s’ha posat en marxa amb la voluntat de canviar el model actual d’energia elèctrica i aconseguir que la gestió i distribució siguin públiques.
L’ens vol impulsar la transició cap a un model energètic “just, democràtic i sostenible,” en què aquests recursos “no estiguin només en mans de grans multinacionals”, ha explicat l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, durant la roda de premsa de presentació de l’Associació.
Ballart ha considerat que la nova entitat és “el primer pas” per aconseguir aquest objectiu i ha remarcat que les administracions públiques han de ser garants d’aquest “dret fonamental”. Ha recordat el procés de municipalització del servei d’abastament d’aigua potable al municipi, i s’ha mostrat disposat a liderar el nou camí que s’ha iniciat ara amb l’energia.
Per ara, els municipis adscrits han denunciat que l’estat espanyol es troba en un gran contrasentit en ser dels països amb més hores de sol de la UE i on es paga la quarta tarifa més cara d’Europa. Consideren que és el moment adequat per promoure la titularitat i la gestió pública de les xarxes de distribució d’energia elèctrica, ja que Europa ha aprovat un paquet normatiu per regular la transició energètica amb nous objectius de cara als anys 2030 fins a 2050.
La regidora de Sostenibilitat i de Joventut de l’Ajuntament de Sant Cugat, Alba Gordó, que també forma part del Comissionat per l’Emergència Climàtica, ha declarat que “Sant Cugat fa aquest pas perquè no té sentit que els municipis construïm la xarxa elèctrica local i després la cedim gratuïtament a una empresa privada perquè l’exploti. Cal democratitzar els serveis bàsics”.
Dins la nova associació hi destaquen municipis com Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Sant cugat i està oberta a nous municipis i entitats que s’hi vulguin adherir. En total representen més de dos milions i mig de ciutadans -el 34,5% de la població total catalana-.
Actualment s’estan acabant de redactar els estatuts de l’entitat i la previsió és que els plens municipals dels municipis que l’integren puguin votar-los el proper mes de setembre. De cara a l’octubre se celebrarà l’assemblea constituent de l’AMEP.