Sant Cugat es prepara per a la Zona de Baixes Emissions permanent02/01/2020 – REDACCIÓ /

Aquest 2020 hi haurà canvis importants a la mobilitat de la ciutat. L’Ajuntament està preparant una nova ordenança que activarà una Zona de Baixes Emissions (ZBE) pròpia per restringir de forma permanent la circulació dels vehicles més contaminants al centre.

contaminacio-atmosferica-santcugat
Fotografia d’Arxiu de l’ANC de vehicles circulant

De moment s’ha fet una primera fase de recollida de propostes ciutadanes. Més de 80 suggeriments que es poden consultar al portal www.decidim.santcugat.cat.

A la segona fase una comissió tècnica redactarà el text de la nova ordenança que el ple municipal aprovarà l’any 2020, segons les previsions inicials.

Mentre l’Ajuntament no disposi d’aquesta ordenança, Sant Cugat podrà activar la ZBE de forma puntual en cas que es declari un episodi d’alta contaminació per partícules de diòxid de nitrogen.

Publicitat


Actualment, la zona de baixes emissions té uns 4km2 i cobreix un perímetre format per les principals artèries que funcionen com a rondes de circumval·lació: Ronda Nord, Av. Roquetes, la carretera de Vallvidrera, el passeig de Valldoreix, la zona del Sant Crist de Llaceres i l’avinguda de les Corts Catalanes.

Aquesta mesura afecta els vehicles que no tenen etiqueta de Resident i els de fora del municipi que no disposen d’alguna etiqueta ambiental de la DGT. Les restriccions són en dies laborables (de dilluns a divendres) de 7 a 20 hores. S’apliquen l’endemà de declarar-se un episodi i es mantenen fins que el nivell de contaminació millora.

Estan exempts d’aquestes restriccions les motocicletes, els autocars i els vehicles d’emergències, de persones amb mobilitat reduïda i de serveis bàsics. Durant els dies que es perllongui un episodi de contaminació l’Ajuntament reforça el transport públic.

Zona de Baixes Emissions de Barcelona

A partir de l’1 de gener de 2020 Barcelona restringeix de manera permanent el trànsit dins la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de les rondes de Barcelona. Limita la circulació de tots aquells turismes, motos i ciclomotors sense cap distintiu ambiental de la DGT. Els vehicles afectats no poden circular de 7 a 20 hores per aquest àmbit, que inclou Barcelona, l’Hospitalet, Sant Adrià i part d’Esplugues i de Cornellà.

En cas que un vehicle no disposi de distintiu ambiental, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha habilitat un Registre d’autoritzacions especials per circular per la ZBE.

A partir del 2 de gener, els santcugatencs podran tramitar a les oficines d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament de Sant Cugat la sol·licitud d’alta del vehicle al Registre metropolità.

Els permisos especials per a vehicles sense distintiu només es poden tramitar en els següents casos:

  • Persones amb mobilitat reduïda: vehicles destinats al transport de persones amb mobilitat reduïda.
  • Serveis d’emergència i essencials: serveis mèdics, funeraris, protecció civil, bombers, i cossos de seguretat.
  • Autoritzacions temporals: vehicles que requereixen una autorització temporal ZBE per prestar serveis o realitzar activitats singulars.
  • Vehicles estrangers: tots els vehicles estrangers s’han de registrar per poder circular a la ZBE Rondes de Barcelona.
  • Autoritzacions diàries: vehicles que necessiten autoritzacions esporàdiques, fins a deu dies de circulació per any.

Una quarantena de municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ja apliquen restriccions quan es declara un episodi d’alta contaminació i ho fan per millorar la qualitat de l’aire del nostre entorn.

Deixa un comentari