Sant Cugat es converteix en l’epicentre de la fotografia contemporània amb el Festival Lumínic

19/03/2021 – Redacció /

El festival, nascut a Sant Cugat, es basa en el concepte de ‘multivers’, un terme de física quàntica per definir el conjunt d’universos.

Festival Lumínic al Museu del Monestir. Foto: Lali Puig

Sant Cugat es converteix del 18 de març al 2 de maig en l’epicentre de la fotografia contemporània a Catalunya amb el festival Lumínic, que inclourà una vintena d’exposicions així com taules rodones i visites guiades. Entre els fotògrafs del cartell destaquen el novaiorquès Roger Ballen, la basca Bego Antón, la polonesa Hanna Jarzabek, els catalans Jordi Guillumet i Monica Roselló, Xavi Bou, Xavier Miserachs, Paula Artés, Roger Grasas i Bernat Millet. Les mostres es basen en el concepte de ‘multivers’, un terme de física quàntica per definir el conjunt d’universos existents.

Publicitat

Per primer cop, el certamen s’expandeix a Barcelona amb 3 exposicions, entre les quals destaca la del fotògraf Manel Úbeda al MNAC.

Presentació de Lumínic. Foto: Lali Puig

Exposicions destacades a Sant Cugat

 • Asylum of the birds, Roger Ballen – Casa de Cultura
  El fotògraf novaiorquès resident a Sud-àfrica Roger Ballen és un dels creadors d’imatge més influents del segle XXI. Asylum of the birds inclou 5 fotografies inèdites que van ser preses en una casa d’un suburbi de Johannesburg,  on les persones i els animals són retratats en un decorat teatral interior ple de grafitis que Ballen crea i orquestra per a cada ocasió.
 • Realitats paral·leles, Xavier Miserachs – Centre d’Art Maristany
  Xavier Miserachs és un dels fotògrafs catalans més importants de la seva generació i un referent per a molts dels fotògrafs posteriors. En aquesta exposició, Miserachs descobreix la seva mirada sobre realitats que conviuen simultàniament: els vinguts de fora, els barris de les barraques o els gitanos de Barcelona.
 • Min Turab, Roger Grasas – Museu del Monestir
  Min Turab -expressió en àrab que significa “allò que brolla de la terra”- documenta  la paradoxal transformació  sociocultural que han experimentat les monarquies del Golf Pèrsic: d’una civilització tradicional i conservadora a una cultura urbana i hipermoderna basada en el capitalisme.
 • Ornitography, Xavi Bou –  plaça de Victòria dels Àngels
  El fotògraf català Xavi Bou va començar el projecte Ornitography amb la  intenció de plasmar, en un únic espai de temps, els patrons hipnòtics que generen les aus en volar. Tecnologia, ciència i creativitat s’uneixen per crear imatges suggerents, que mostren la sensualitat i bellesa del moviment de les aus.
 • The earth is only a little dust under our feet, Bego Antón – Museu del Monestir
  L’obra de la fotògrafa basca Bego Antón dissecciona el comportament humà i reflexiona sobre la implicació psicològica i moral amb el món natural. A The earth is only a little dust under your feet  Antón s’endinsa en el món fantàstic i sobrenatural dels islandesos.
 • Fuera del mapa, Hanna Jarzabek – plaça d’en Coll
  La fotògrafa polonesa Hanna Jarzabek explora l’autoproclamat estat independent de Transnístria, a l’est de Moldàvia. De portes endins, la regió té totes les característiques d’un estat: govern, moneda, passaport i forces armades, no obstant això, per al món exterior no existeix.
 • La vista renuncia, Mònica Roselló i Jordi Guillumet – Casa Museu Cal Gerrer
  La vista renuncia juga amb la representació de la realitat, construint la imatge dins el territori de l’ambigüitat. La fotografia interpel·la la percepció, establint un diàleg entre allò que es veu i el que es reconeix.
 • Blackout, David Querol – Centre d’Art Maristany
  L’adaptació al canvi, inesperat i contundent, s’imposa de sobte en un nou entorn on es desconeixen les regles del joc i res sembla encaixar, perdent el poder de decisió sobre el que esdevé al voltant.
 • Firma, Paula Artès – Ajuntament de Sant Cugat
  La jove fotògrafa Paula Artés centra la seva mirada en l’espai zero de control, on comença el procés de control de les nostres dades. On ens inscriuen al néixer, per exemple. La informació que dipositem, per separat, i que té el mateix destí: l’Estat. El projecte Firma ha rebut el Premi Art Photo Bcn.
 • Dones amb ulls d’homes – Arxiu Nacional de Catalunya
  Selecció d’imatges procedents dels diferents fons patrimonials que conserva l’ANC i que reflecteixen diferents aspectes de la vida de les dones entre finals del segle XIX i primer terç del segle XX. Totes han estat preses per professionals de la fotografia “homes”, entre els quals destaquem Gabriel Casas, Joan Bert, Ramon Claret, Josep Maria Sagarra i Plana, Frederic Cuyas, Francesc Boix o els Brangulí.
Una de les exposicions del Festival Lumínic. Foto: Lali Puig

Lumínic

Lumínic va néixer a partir de diverses iniciatives per part d’entitats de Sant Cugat per crear un festival de fotografia i, al llarg d’aquest any complicat, ha apostat per convertir-se en una plataforma fotogràfica permanent, generant sinergies amb altres agents culturals per la promoció de la fotografia. La plataforma està codirigida pels fotògrafs Amanda Bernal, Bernat Millet i Marc Vidal que fan un treball transversal per mostrar projectes fotogràfics de qualitat a través de tres línies de treball en paral·lel: el festival, una galeria d’art online i una editorial de llibres de fotografia. El Festival està coorganitzat per la plataforma LUMÍNIC i l’Ajuntament de Sant Cugat.

Roda de premsa de presentació del Festival Lumínic. Foto: Lali Puig

Publicitat

Feu un comentari