Quin és el protocol davant d’un cas positiu a l’escola?

24/09/2020 – Redacció /

Els departaments de Salut i d’Educació han establert el protocol que determina com ha de ser la gestió dels possibles casos de covid-19 que es puguin produir en els centres educatius durant el curs. El document també estableix, de forma orientativa, els elements de decisió per establir quarantenes, tancaments totals o tancaments parcials.

Però donat que en els últims dies hi ha hagut diferents versions dels protocols i confusió entre els agents implicats, el departament recorda com s’ha d’actuar als centres educatius davant d’un cas sospitós o d’un cas positiu confirmat de covid-19.

Publicitat

Primer pas, com actuar davant d’un cas sospitós?

En cas que un alumne o membre del personal presenti símptomes compatibles amb la covid-19 caldrà portar-lo a un espai separat i ventilat, col·locar-li la mascareta (si no la porta) i en cas de símptomes de gravetat, trucar al 061. També caldrà avisar la família i el Centre d’Atenció Primària (CAP) assignat de referència.

L’equip mèdic del CAP haurà de valorar els símptomes i decidir la realització del test PCR, indicarà l’aïllament de la persona atesa i qui hi conviu fins a conèixer el resultat del test, i recollirà els contactes estrets de l’entorn familiar.

El Servei de Vigilància Epidemiològica (SVE) territorial avisarà la direcció del centre educatiu del possible cas, recollirà els contactes estrets de l’entorn escolar, farà seguiment del resultat del PCR i en cas de confirmació positiva, n’indicarà les mesures necessàries d’aïllament i quarantena.

Publicitat

Per tant, davant d’una prova PCR de persona amb símptomes, a l’espera del resultat d’aquesta, queden en aïllament només els contactes convivents o intrafamiliars (família). Però el grup estable de l’escola SÍ que pot anar a l’escola.

Què passa si es confirma un cas positiu de covid-19?

Davant d’un resultat positiu de covid-19 després de realitzar prova PCR, s’haurà de fer aïllament i realització PCR a tots els contactes del grup estable de l’escola (*), també s’aïllaran els contactes intrafamiliars del positiu (família i amics de fora de l’escola).

Els contactes dels contactes no es consideren contactes directes i per tant, no s’hauran d’aïllar. Per exemple, el germà gran d’un nen que forma part d’un grup estable on hi ha hagut un positiu confirmat, aquest germà gran no ha de fer aïllament, pot anar a l’escola. Si el PCR del germà petit sortís positiu, aleshores SÍ que s’aïllarà al germà gran perquè passaria a ser un contacte directe del cas positiu.

(*) Els PCR dels contactes del grup estable de l’escola, en el municipi de Sant Cugat, no es realitzen a l’escola mitjançant una Unitat Mòbil, sinó que es realitzen centralitzats al CAP de referència prèvia citació.

Feu un comentari