Què és el Tribut Metropolità?

14/12/2019 – Josep Lluís Silva  

Des del mes d’octubre l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) està cobrant el nou Tribut metropolità. Un impost que ha generat molta crítica i rebuig per part dels santcugatencs. De fet, s’ha constituït una plataforma ciutadana per agrupar totes les queixes i totes les persones que rebutgen aquest nou impost. I dilluns que ve, últim dia per pagar el tribut, s’ha convocat una concentració davant de l’Ajuntament de Sant Cugat.

Per tal d’aclarir el màxim nombre de dubtes sobre aquest impost, TV Sant Cugat ha preparat un vídeo molt didàctic.

Publicitat

Què és el Tribut Metropolità?

El tribut és un impost que per competències de l’àrea metropolitana pot gravar a aquells ciutadans i ciutadanes del seu àmbit, dels 36 municipis que conformen aquesta realitat metropolitana.

Per què a Sant Cugat s’ha de pagar Tribut Metropolità?

El Tinent d’Alcaldia de Presidència, Pere Soler, ha respost que “perquè forma part d’aquesta realitat metropolitana, perquè no els podem eximir d’aquest impost, perquè hi ha altres 35 municipis que formen part i perquè a més a més rebem una prestació de serveis i inversions pel que aportem a l’Àrea metropolitana”.

Qui cobra el Tribut Metropolità?

El nou Tribut Metropolità el cobra directament l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’Ajuntament ni el recapta ni el gestiona, només facilita les dades del cadastre a l’AMB per a què aquest organisme supramunicipal calculi les quotes.

Publicitat

Qui l’ha de pagar?

Tots els propietaris d’un immoble de Sant Cugat, ja sigui un habitatge, un aparcament, un local comercial, una empresa o altres tipus de béns immobles.

Quina relació té amb l’IBI?

Són dos impostos diferents. Un el cobra l’ajuntament i l’altre l’AMB. L’única similitud és que tant el Tribut Metropolità com l’Impost sobre Béns Immobles es basen en el valor del cadastre per a calcular el seu import.

Com es calcula el Tribut Metropolità?

Pel que fa al càlcul, el Tinent d’Alcaldia, Pere Soler, ha comentat que “el mètode de càlcul hauria de ser un mètode transparent clar on tu posessis  les teves dades i en sortís la teva quota íntegra i quina hauria de ser la reducció. Però no existeix això. Aquestes són les explicacions que li podem  demanar a l’Àrea metropolitana”.

Per exemple, per aquells immobles residencials que fins ara paguin un IBI d’entre 600 i 800 euros, el nou impost serà de poc més de 50 euros. Si paguem un IBI d’uns 1000 euros, es pagarà un Tribut Metropolità de 70 euros. Per un aparcament que fins ara pagui uns 25€ d’Impost de Bens Immobles a l’Ajuntament, ara pagaran a l’AMB uns 4.

Quines bonificacions existeixen?

Pere Soler, Tinent d’Alcaldia de Presidència, ha explicat que “a aquest impost s’apliquen una sèrie de bonificacions, la més significativa és la reducció del 60% per a immobles d’ús residencial. Tampoc es cobrarà l’impost a immobles que tinguin un valor cadastral inferior als 45.000 €, ni aquells rebuts inferiors a 3 euros. I també s’apliquen bonificacions a famílies nombroses”.

L’any vinent serà més car?

El Tinent d’Alcaldia de Presidència ha afirmat que “en principi fins que no es digui el contrari la quota íntegra hauria de ser la mateixa i la reducció continuaria sent la mateixa. Si hi ha un increment serà un que l’Àrea metropolitana haurà estipulat com un increment de l’IPC o el que sigui”.

Com es paga?

Respecte a aquesta qüestió, Pere Soler ha afirmat que “es gira un rebut anual per tot el període”.

Es pot abonar als caixers de Caixa Banc, BBVA o Banc Sabadell utilitzant l’imprès que hem rebut per correu o bé, per Internet a través de la pàgina web de l’AMB. El període de pagament finalitza el 16 de desembre i només s’aplicarà un recàrrec del 5% si el paguem abans del 10 de gener del 2020.

Quins beneficis ofereix el Tribut Metropolità a Sant Cugat?

Pere Soler ha assegurat que “n’hi ha molts, però podríem estar parlant de l’arranjament de l’avinguda Cerdanyola, de la rehabilitació Can Quitèria, dels agents cívics. D’una de les fornades dels agents cívics en matèria de plans d’ocupació. Podríem parlar també en matèria de pobresa energètica. L’Àrea metropolitana ha donat gairebé a fons perdut quasi mig milió d’euros en matèria de pobresa energètica o plans de rehabilitació integrals de cases de persones i de famílies amb vulnerabilitat. També podríem parlar de beneficis en el transport o també de l’arranjament del parc de Volpelleres, etc. És a dir, molts serveis que també se’ns presten de manera indirecta com és assessoria en matèria d’habitatge o urbanisme. Per exemple, el rescat que vam haver de fer quasi in extremis de la nostra empresa Promusa.   Són molts serveis que realment es presten o projectes d’inversió com l’avinguda Cerdanyola o per exemple la millora del polígon de Can Sant Joan. Per una altra banda, els ponts de l’autopista i altres aspectes que se’ns escapen. Però realment els diners que han vingut a Sant Cugat en els últims anys es compten per milions.”

Per què les persones que no agafen el tren també han de pagar?

Sobre aquest tema Pere ha explicat que “no és només un tribut pel transport sinó que va amb una bossa comuna i que després es distribueix pels serveis i inversions que tenim. Jo crec que aquesta és una quota de solidaritat. Hi ha moltes persones que no utilitzen les escoles bressol i les estan pagant. Hi ha moltes persones que no utilitzen els serveis geriàtrics i els estan pagant. Bé, jo crec que hem de ser tots solidaris i si no ho féssim això no hi haurien pensions i no hi hauria Seguretat Social. A la frase condicional “si jo m’ estic pagant una sanitat privada, perquè he de pagar a la pública, respondria, “doncs perquè hem de compartir les despeses”.

Els santcugatencs es poden negar a pagar el Tribut Metropolità?

En aquest tema el Tinent d’Alcaldia de Presidència es va preguntar “seria possible que ens haguéssim pagar l’IRPF? Seria possible que ens neguessim a pagar l’IVA en un supermercat? Jo no vull pagar l’IVA i a sobre ens ho demanés a l’Ajuntament. Vull mostrar aquesta disjuntiva perquè això com si li diguéssim a una persona que estigui a la caixa d’un establiment comercial que no vull pagar l’IVA. En tot cas, si hem de protestar ho hem de fer a l’Àrea metropolitana. Hem de fer pedagogia i els que formem part en aquesta primera línia política hem de donar explicacions. Nosaltres formem part d’una realitat territorial administrativa que és l’AMB. De la mateixa manera que Sant Cugat no es pot negar a formar part del Consell Comarcal del Vallès Occidental perquè hi forma part de la comarca, ni es pot negar a formar part de la Diputació de Barcelona o de Catalunya. T’hi pots negar, però és un brindis al Sol perquè formes part d’una realitar territorial”.

L’Ajuntament de Sant Cugat obté algun ingrés directe del Tribut?

Pere ha declarat sobre això: “obté un ingrés directe? No. El que obté és la prestació d’aquests serveis i d’aquestes inversions que provenen de l’Àrea metropolitana”.

Què s’ha fet malament amb el Tribut Metropolità?

El Tinent d’alcaldia, Pere Soler, creu que ha fallat la comunicació per part de l’AMB.

I ha explicat que “ara estem intentant mitigar la campanya de comunicació que no ha fet l’Àrea metropolitana. I ens estem preguntant com podem donar informació des del nostre Ajuntament i quina és la publicitat que hem de fer en aquest sentit d’una qüestió que no és ni competència de nosaltres ni tenim res a veure. Però com que som l’administració més propera ens veiem en l’obligació de poder contestar a les inquietuds i a les preguntes que es facin respecte al tribut metropolità.

Estem plantejant també de fer una altra audiència pública per tal de poder donar una resposta més oberta. I potser és una mica agosarat el que diré però jo crec que la gent ha posat abans el crit que no pas la realitat. Hi ha molta gent que no ha rebut el tribut i quan l’ha rebut ha dit que potser tampoc es tant. Doncs bé, jo crec que tampoc és tant i sé que això aixecarà ampolles, però també és veritat que amb aquelles persones que els representi un esforç aquest rebut l’Ajuntament hauria d’estar al seu costat”.

Feu un comentari