28/12/2019 – REDACCIÓ /
S’han trobat unes restes òssies que podrien pertànyer als darrers monjos del Monestir, una comunitat benedictina que va desaparèixer a mitjans del segle XVII. Era un dels grans enigmes de la història de la nostra ciutat i aquesta trobada arqueològica que s’ha realitzat a les obres de l’avinguda Cerdanyola podria aportar algunes respostes als historiadors.
La trobada la van realitzar uns operaris dijous al matí i aquell mateix dia es van desplaçar fins a la zona els tècnics del departament de Patrimoni arqueològic de la Generalitat que davant la importància del jaciment van recomanar la paralització total de les obres.
Les obres de vianantització de l’avinguda Cerdanyola van començar a l’abril i després d’uns mesos d’endarreriments a causa de la complexitat de l’obra, estava previst que el projecte finalitzés a principis del 2020. Ara, amb la trobada d’aquestes restes òssies les obres queden paralitzades fins que finalitzi la tasca dels arqueòlegs. Els comerciants de la zona s’han mostrat incrèduls amb aquesta troballa i esperen que no endarrereixi més el projecte.
Una d’aquestes veus és la de Marta Castanyer de la Ferreteria Sabadell, que s’ha mostrat “escèptica” i “sorpresa” quan ha conegut la notícia. El Manuel del Café Caracas ha mostrat la seva incomprensió davant els fets ocorreguts.
La cap d’arqueologia del projecte, Anna Gòmez, ha afirmat que un cop es documentin totes les troballes es podrà continuar amb les obres, però ha afirmat que encara és aviat per saber si el treball dels arqueòlegs durarà unes setmanes o uns mesos.
Algunes de les restes ja han arribat a la Unitat d’Antropologia Biològica de la Universitat Autònoma, on la seva cap, Andrea Fernàndez, ha atès en exclusiva al nostre mitjà per posar en context la importància d’aquest jaciment.
Els darrers monjos benedictins van abandonar el Monestir a mitjans del segle XVII arran la de Desamortització de Mendizábal, però no existia cap constància de quina comunitat els havia acollit. Aquestes despulles podrien aportar ara un raig de llum sobre una de les grans incògnites del Monestir de Sant Cugat.