La pandèmia ajuda a reduir la xifra de delictes a Sant Cugat un 20%

19/03/2021 – Redacció /

Els robatoris amb violència i/o intimidació registren una disminució del 40% i els robatoris amb força a domicili baixen un 41% respecte a l’any passat.

 

Publicitat

Presentació balanç seguretat 2020

Els delictes a Sant Cugat segueixen reduint-se, gràcies també en part a la pandèmia, i durant el 2020 hi ha hagut un descens del 20,44% respecte al 2019. En total es van denunciar l’any passat 3.830 infraccions penals. Aquestes dades consoliden la tendència a la baixa dels darrers dos anys en què els fets han disminuït un 23,36%. La ràtio de criminalitat de Sant Cugat és de 41, 63 fets denunciats per cada 1.000 habitants, una xifra menor a la mitjana catalana, que és de 55,21.

La pandèmia i la coordinació entre els diferents cossos policials han ajudat aquesta reducció. Així ho ha explicat Manel Rodríguez, cap de la Comissaria de Districte de Sant Cugat, durant la presentació del balanç criminal de l’any 2020:  “Evidentment les dades que presentem han tingut impacte per la pandèmia, però també són bons resultats en general fruit de l’activitat policial“. A la vegada el comissari ha destacat que la reducció dels delictes a Sant Cugat és molt més elevada comparat amb altres ciutats de Catalunya.


Pel que fa al nombre de detinguts, s’han detingut 224 persones, un 1,36% més que l’any 2018. Un fet atípic segons el comissari: “Es redueixen les infraccions penals però creix les detencions i és un fet atípic. Haurien de baixar els dos indicadors i això demostra l’eficàcia policial“, ha matisat.

Publicitat

A la tipologia de delictes, els fets patrimonials són els delictes principals a Sant Cugat i representen un 86% del total dels fets delictius coneguts. Aquests han caigut un 19,79% respecte a l’any anterior, de 4.134 fets el 2019 s’ha passat a 3.316 el 2020. Pel que fa als delictes contra les persones s’han reduït un 12,74% i han passat de 361 fets el 2019 a 315 el 2020. En ambdós casos tornen a baixar per tercer any consecutiu.

46 persones detingudes per robatoris a domicili

Els delictes de robatori amb força a empresa i a domicili són els que han tingut una major reducció i del 46% i del 41% respectivament respecte a l’any anterior.

Els robatoris amb força domicili baixen per tercer any consecutiu després de 13 anys de pujada i la reducció respecte al 2017 és d’un 61%. Malgrat això, els detinguts per aquesta tipologia delictiva es manté alt. A més, de les 46 persones detingudes per robatoris a domicili 16 van ingressar a presó.

A tots els barris s’ha reduït aquests delictes entre un 24 i un 52 per cent, excepte el barri de Les Planes que va patir un sol fet l’any passat i 5 fets enguany. A Nucli, Mira-sol i La Floresta baixen aquests delictes per tercer any consecutiu i a Valldoreix per segon any.

Baixen els delictes de violència de gènere

Els delictes contra la llibertat sexual baixen un 26%, així com la violència de gènere i la domèstica, un 14% la primera i un 15% la segona. Els Mossos avisen que malgrat que les denúncies de violència de gènere i la domèstica han baixat és probable que els fets no ho hagin fet, i més especialment durant el confinament.

3.106 sancions COVID

Mossos d’Esquadra han fet 2.818 propostes de sancions en el període comprès del 14 de març al 31 de desembre de 2020 i 288 des de principi d’any.

Pel que fa a la Policia Local, des de l’inici de l’estat d’alarma (març 2020) i fins al gener 2021 la Policia Local ha realitzat un total de 1.630 denúncies per infraccions relacionades amb les mesures sanitàries per fer front a la COVID. Del total d’aquestes denúncies, 855 s’han posat en base al Decret Llei 30/2020, de 4 d’agost, pel qual s’estableix el règim sancionador ESPECÍFIC per incompliment de les mesures de prevenció i contenció sanitàries per fer front a la crisi sanitària provocada per la Covid-19.

Menys accidents de trànsit

Durant la presentació, el cap de la Policia Local, Joaquim Martín, ha destacat la disminució de la mobilitat en el municipi i que el nombre de víctimes mortals en accidents de trànsit ha estat zero mentre que el 2018 van ser 2 morts. En aquest sentit cal destacar que han baixat els accidents de trànsit amb ferits (-12%, passant de 216 a 190) i Tot i aquestes bones dades, cal tenir en compte que malauradament els ferits greus han augmentat un 43%, passant de 7 a 10.

Pel que fa als delictes contra la seguretat viària, han baixat un 41%. Ha estat especialment destacable la baixada de casos de conducció sota els efectes de l’alcohol i/o drogues, que pràcticament s’ha reduït a la meitat, passant de 115 denúncies a 61. Finalment, la menor circulació de vehicles també s’ha deixat notar en un descens d’un 44% de les denúncies de trànsit.

El total d’incidents registrats per la policia local han baixat un 22%. Entre aquesta reducció cal destacar la baixada d’alarmes, d’incendis, de danys o de baralles a la via pública. Tot i aquesta reducció general, malauradament els incidents de violència de gènere o conflictes familiars pràcticament s’han mantingut igual respecte el període anterior. D’altra banda, el període de confinament s’ha reflectit també en un augment significatiu del 41% en convivència i civisme. Entre aquest tipus d’actuacions, cal subratllar les molèsties produïdes per música, sorolls i botellots, que han crescut un 71% (passant de 936 a 1608 actuacions).

Feu un comentari