La fiscalia arxiva la causa contra l’Ajuntament per adjudicacions a dit

05/11/2020 – ACN /

La fiscalia ha arxivat la investigació oberta contra l’Ajuntament de Sant Cugat arran d’una denúncia del grup municipal de Ciutadans per adjudicar a dit diversos serveis per valor d’1,4 milions d’euros. Tot i que el ministeri públic ha constatat que al consistori va haver una “preocupant falta de control” a l’hora de pagar vàries factures que sobrepassaven el límit legal, conclou que no es va cometre cap delicte. La investigació assenyala l’Interventor i el Secretari municipal per possible prevaricació per omissió, però determina que no tenien cap intenció de beneficiar-se de la situació i ho atribueix a una certa “deixadesa” de dos càrrecs que eren a punt de jubilar-se. “En cap cas es van destinar diners a serveis no prestats, capritxosos o superflus”, diu el ministeri públic, mentre afegeix que també hi va haver “falta de supervisió dels responsables polítics”.

Ciutadans va denunciar que entre els anys 2017 i 2018 a l’Ajuntament de Sant Cugat s’havien pagat diverses factures a un seguit de proveïdors excedint el topall marcat per llei, de manera que les empreses haurien hagut de superar un concurs públic en comptes de cobrar directament pels serveis prestats. Una situació que la formació taronja posteriorment va assegurar que també s’havia estat produint en el període 2012-2014. 

Publicitat

Segons Cs, totes aquestes factures sumaven més d’1.445.000 euros, una xifra que la policia i la fiscalia ha ajustat a poc més de 1.395.000 euros. En aquest sentit, durant la investigació, els Mossos d’Esquadra van identificar vuit empreses que havien cobrat diverses factures que, juntes, superaven el límit legal dels 30.000 euros. 

La causa comença amb una denúncia del grup municipal de Ciutadans

Així, assenyalen l’empresa concessionària de serveis energètics, que va cobrar 342.000 euros per tasques sobrevingudes a la seva licitació. Una situació similar a la companyia adjudicatària del serveis de neteja, que va cobrar factures per valor de 242.000 euros en paral·lel al seu contracte. 

A banda, els Mossos també constaten que es van pagar diverses factures per valor de 207.150 euros a una empresa que prèviament ja estava contractada per subministrar personal tècnic al Teatre Auditori. Relacionat amb el mateix equipament, la policia també destaca que es van pagar factures per 87.700 euros a una altra companyia per contractar personal per oferir serveis als espectadors. Els Mossos apunten que hi ha personal contractat que te relació familiar amb càrrecs del Teatre Auditori.

Publicitat

Entre les altres factures analitzades per la policia, hi ha més de 44.700 euros pagats a l’estudi d’arquitectura que ja estava fent un pla de seguretat per a la rehabilitació de la Unió Santcugatenca, i també més de 66.600 euros a l’empresa que ja tenia adjudicada la primera fase d’un nou pla d’enllumenat públic. Per últim, hi ha més de 56.000 en factures a una empresa adjudicatària de les escoles bressol municipals per serveis de guarda extraescolar i 46.000 euros a una companyia del grup Moventia per la subvenció d’un vehicle de transport de viatgers.

D’aquesta manera, un cop descartat el delicte penal, el ministeri públic insta Ciutadans Sant Cugat a dur el cas directament a la justícia per esclarir les infraccions per la via administrativa.

Feu un comentari