Ja està a la venda el Calendari dels Pagesos 2020

09/01/2020 – REDACCIÓ /

L’editorial santcugatenca Publicacions Tomàs ja ha enllestit el Calendari dels Pagesos 2020, un llibret que enguany fa 159 anys que s’edita i que ja es pot comprar als quioscos i a les llibreries del país.

calendari-pagesos-2020
La Roda Perpètua, emblema del Calendari dels Pagesos

Aquesta publicació és un almanac que ofereix informació agrícola, astronòmica i sobre la cultura i les tradicions catalanes i, sobretot, molta informació útil i variada. Inclou també articles d’actualitat, un calendari de pràctiques agrícoles, sembres i plantacions, un calendari de fruites i verdures en la seva temporada de recol·lecció –quan són més nutritives, i la seva textura i olor és més agradable-, el santoral i les dates de les fires, mercats setmanals i festes majors de tots els municipis de Catalunya.

Publicitat

En el “Calendari dels Pagesos” del 2020 també hi ha informacions sobre el tomàquet, que expliquen les seves propietats desintoxicants i algunes de les principals varietats que hi ha d’aquesta fruita, sobre l’oli d’oliva verge, que és el “suc” obtingut del fruit de l’olivera fent servir només mitjans mecànics, sobre la xarxa del Parc de les Olors (jardins en què els visitants poden tocar, observar, olorar, fer perfums amb les mans, conèixer el camí que va de la planta al perfum…), sobre el rellotge de pèndol, que va desenvolupar una indústria artesanal durant el segle XVIII a Catalunya, i sobre representacions de pagès en l’art romànic, entre d’altres.

També s’hi troben poesies, consells, dites populars i reflexions, i el “Judici de l’Any”, amb el més destacable de l’any 2019.

Un dels emblemes del “Calendari dels Pagesos” és la portada amb la Roda Perpètua, que reprodueix a la portada. Ideada pel frare Domènec Varni i publicada pel frare Miquel Agustí, prior del temple de Perpinyà, el 1617, la Roda Perpètua pronostica quins anys seran, pel que fa al cultiu, fèrtils, molt fèrtils, estèrils i molt estèrils.

Publicitat

Novetat: pòster de plantes aromàtiques i medicinals

A més, el “Calendari dels Pagesos” del 2020 conté un nou al·licient. Un pòster de plantes aromàtiques i medicinals, que inclou al seu dors el tradicional calendari de paret, amb les festes i llunes de tot l’any.

D’altra banda, reuneix diversos articles de temes d’actualitat, com ara el dedicat a l’any bixest o de traspàs (el 2020 serà any bixest). Els anys bixests van ser establerts pel papa Gregori XIII, assessorat per un grup d’astrònoms. El calendari gregorià, que establia els anys bixests, va començar-se a utilitzar l’any 1582 en els països catòlics. Segons la reforma gregoriana, són de traspàs (és a dir, tenen 29 de febrer, i per tant 366 dies) els anys múltiples de 4, excepte els múltiples de 100, que no ho són; en canvi sí que ho són els múltiples de 400 (així, per exemple, l’any 1900 no va ser de traspàs perquè és múltiple de 100, i el 2000 sí que ho va ser perquè és múltiple de 400).

El “Calendari dels Pagesos” és la publicació en llengua catalana que fa més anys que s’edita ininterrompudament. Un dels elements gràfics que formen part de l’ADN d’aquest calendari són els gravats de l’il·lustrador Ricard Opisso, que va ser aprenent i col·laborador d’Antoni Gaudí, dibuixant costumista i satíric de “L’Esquella de la Torratxa”, “Cu-Cut!”, “La Campana de Gràcia” o “En Patufet”. S’edita des de l’any 1861 i fa 45 anys que l’edita la família de l’actual editor santcugatenc.

Podeu veure en aquest vídeo l’entrevista a Joan Tomàs, editor del Calendari dels Pagesos 2020, emesa al programa La Contraportada de TV Sant Cugat.

Feu un comentari