Els tècnics municipals verifiquen el bon estat de salut del Pi d’en Xandri13/05/2021 – Redacció /

Tècnics municipals i polítics de la ciutat, entre ells l’alcaldessa Mireia Ingla, han verificat que el Pi d’en Xandri, un dels símbols de la ciutat, es troba en bon estat de salut després de patir l’any 1997 una agressió i un intent de tala. L’arbre va quedar greument danyat després de l’atac.

Jordi Torrijos, cap de Serveis de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Sant Cugat, ha explicat durant la trobada que l’ajuntament fa periòdicament tasques de manteniment i que l’arbre, que té més de 200 anys, es va recuperant de l’atac i que es troba prou bé de salut.

Foto de família de la revisió del Pi d’en Xandri
Tècnics municipals revisen el Pi d’en Xandri

El Pi d’en Xandri va ser plantat l’any 1774 i té 247 anys. Es troba a la finca de Can Carreras, entorns de la Torre Negra i en el camí a Can Borrell i Sant Medir. Fa 24 metres d’alçada i es tracta d’un pi pinyer.

Publicitat


El febrer de 1997 uns desconeguts van intentar tallar l’arbre i de calar-hi foc. Aquest acte de vandalisme va fracassar i gràcies a les mesures de manteniment especialitzades d’arboricultura, amb l’acord i conveni de l’ajuntament amb la propietat i l’ampli suport social el pi s’ha anat recuperant fins avui en dia.

L’atac al Pi d’en Xandri va revolucionar la defensa de la preservació fins al punt de provocar la manifestació més multitudinària que es recorda a Sant Cugat en defensa del patrimoni natural. A més, es tracta d’un arbre d’interès històric i cultural al ser referent emblemàtic del municipi. En els darrers anys el Pi d’en Xandri ha esdevingut un símbol d’identitat de Sant Cugat i en particular dels esforços ciutadans per protegir l’ambient natural del municipi.

Actualment s’està treballant conjuntament amb la Generalitat de Catalunya per declarar-lo amb la màxima catalogació, com a arbre d’interès monumental de Catalunya.

Deixa un comentari