Els Mossos desmantellen una organització criminal dedicada al tràfic internacional de cocaïna amb la col·laboració d’Europol

10/02/2020 – REDACCIÓ /

Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), amb la col·laboració d’Europol, han desmantellat una organització criminal que traficava a escala internacional amb cocaïna i han detingut catorze persones, un d’ells de Sant Cugat segons apuntava la setmana passada l’Agència EFE, com a presumptes autors dels delictes contra la salut pública, per blanqueig de capitals i per pertinença a organització criminal.

trafic-drogues-mossos-europol-destacades
Fotografia de la droga decomissada pels Mossos d’esquadra

La investigació es va iniciar el 18 de desembre del 2018 quan es van localitzar 1.413 quilos de cocaïna en una empresa de Sant Boi de Llobregat ocults a l’interior de 800 caixes de folis importades des del Brasil. Quan els treballadors van localitzar els paquets sospitosos van informar de seguida als Mossos d’Esquadra.

Publicitat

A partir d’aquell moment agents de la DIC es van fer càrrec de les actuacions, tutelades pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Sant Boi de Llobregat per identificar els autors de l’enviament.

Entre les primeres actuacions dels investigadors el mateix 18 de desembre els investigadors van detenir dues persones de nacionalitat espanyola que tenien l’encàrrec de traslladar la cocaïna interceptada fins a un punt de la comarca del Baix Llobregat.

Des d’un començament els investigadors van centrar les sospites sobre un dels responsables de l’empresa importadora i destinatària de les caixes de folis. Aquest va ser un dels eixos de la investigació que va conduir els agents a identificar fins a deu persones que havien participat, com una organització criminal, en alguna de les fases per aconseguir l’adquisició, el transport i la introducció del carregament il·lícit des de Brasil fins a territori nacional.

Publicitat

Davant l’abast de l’operació de narcotràfic interceptada es va demanar la col·laboració d’Europol per obtenir més dades i determinar la capacitat d’actuació de l’organització investigada en l’àmbit europeu.

En el transcurs de la investigació es va tenir coneixement que l’entramat criminal estava fent els preparatius per introduir un nou carregament de cocaïna a través de Rotterdam, motiu pel qual la magistrada que dirigeix la causa va sol·licitar la col·laboració de les autoritats dels Països Baixos perquè obtinguessin dades sobre una altra organització que, de forma coordinada amb la desmantellada a Catalunya, havia de participar en la introducció d’un nou enviament de dos-cents quilograms de cocaïna que, finalment, no es va produir.

Paral·lelament a les indagacions pel delicte de tràfic de drogues es va encetar una investigació patrimonial contra els presumptes responsables de l’enviament. Aquestes gestions van possibilitar el descobriment d’indicis de la presumpta comissió d’un delicte de blanqueig de capitals.

La investigació econòmica realitzada sobre els investigats va permetre destapar un complex entramat empresarial que els investigats feien servir per blanquejar els guanys obtinguts a través del tràfic d’estupefaents.

Aquestes empreses estaven en molts casos controlades per testaferros que prestaven la seva identitat per simular operacions amb una aparent activitat empresarial i tenien l’objectiu de dificultar que s’establís la identitat entre el veritable titular dels bens i la persona o empresa que realitzava la injecció dels diners il·lícits.

D’aquesta forma els diners obtinguts mitjançant el tràfic de drogues es blanquejaven principalment a través d’adquisicions immobiliàries i la inversió en nous negocis, com en el cas d’un dels principals investigats que acabava d’obrir un negoci de venda de roba d’exclusives firmes comercials a Barcelona en una zona molt cotitzada de la ciutat.

Un altre sistema que feien servir els caps de la trama per blanquejar diners era l’ús de mules que realitzaven periòdicament ingressos en efectiu per imports petits en diverses entitats bancàries amb la intenció de burlar els sistemes de control de prevenció de blanqueig que tenen implementats els bancs.

Explotació del dispositiu

Amb tota la informació disponible el dimarts 4 de febrer agents de la DIC van dur a terme un operatiu policial amb catorze ordres d’entrada i escorcoll acordades pel jutjat instructor amb l’objectiu de recercar més indicis i detenir els presumptes responsables dels fets investigats. El dispositiu policial es va fer a les localitats de Barcelona, La Palma de Cervelló, Sant Boi de Llobregat, Castelldefels, Sant Cugat del Vallès, Cornellà, La Seu d’Urgell, Valls, Salou i Castell de Montornès i hi van participar analistes d’Europol.

També es va practicar una entrada i escorcoll en un immoble de Maó (Menorca) que pertanyia a un dels principals investigats i que hauria obtingut presumptament amb diners procedents del narcotràfic. Aquesta diligència la van realitzar agents de la Policia Nacional de Maó conjuntament amb policies de la DIC.

Els escorcolls han proporcionat abundant documentació d’interès per a la investigació i s’han intervingut diners en diverses divises, telèfons mòbils, quatre armes simulades, tres turismes i dues motocicletes. A banda s’han embargat diverses propietats i s’han desmantellat dues plantacions de marihuana amb unes 700 plantes que gestionava un dels arrestats.

En aquesta operació es van detenir catorze persones, dotze de nacionalitat espanyola, una de colombiana i una altra de marroquina.

El 6 de febrer vuit dels dotze detinguts en el darrer dispositiu policial van passar a disposició del jutjat coneixedor de la causa i el jutge va decretar el seu ingrés provisional a presó.

La investigació ha permès detectar importants vincles entre aquesta operació i la del cas Juliet dels anys 2015 i 2016 en la qual es van intervenir més de 310 kg de cocaïna, tant per la forma d’introduir la substància com pel volum de droga transportada. A més de la detenció de dues persones que també van ser vinculades en aquella operació i de les quals una va ser condemnada recentment a 3 anys i 6 mesos de presó per aquells fets.

Fotografies facilitades pels Mossos d’Esquadra relacionades amb aquest operatiu contra el tràfic de drogues

Feu un comentari