El Sindicat de Llogateres de Sant Cugat demana que l’Estat decreti la condonació del pagament del lloguer per la crisi del coronavirus

31/03/2020 – REDACCIÓ /

El Sindicat de Llogateres de Sant Cugat demana al Govern de l’Estat una condonació del pagament dels lloguers perquè entén que en les mesures aprovades “no hi ha una suspensió”. Considera que”hi ha ajuts per al pagament”, però assegura que “en cap moment s’ha plantejat suspendre els pagaments, o corresponsabilitzar els propietaris obligant a rebaixes o condonacions”. Ho ha explicat a aquest mitjà Mariona Sòria, del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat.

habitatge-santcugat
Fotografia de Mané Espinosa de l’Ajuntament de Sant Cugat

Aquesta entitat santcugatenca també s’ha sumat a la vaga de pagament del lloguer, convocada a partir de l’1 d’abril per la plataforma per la suspensió dels lloguers, i ha fet una aportació de 200 euros a la caixa de resistència, que s’ha creat a la plataforma de finançament col·lectiu (crowdfunding) Goteo.org  per pagar les despeses que hagin de suportar les persones i empreses que prenguin la decisió d’adherir-se a la vaga de pagament del lloguer.

Publicitat

Una vaga que es manté convocada perquè la plataforma per la suspensió dels lloguers considera que les mesures aprovades aquest dimarts pel govern espanyol per fer-hi front són “totalment insuficients” i assegura en un comunicat que “és intolerable que les persones majoritàriament afectades per la crisi hagin de seguir pagant els lloguers inflats per l’especulació, a costa d’endeutar-se”. La plataforma agrupa més de 200 entitats, entre les quals hi ha el Sindicat de Llogateres i la seva secció santcugatenca.

El Sindicat de Llogateres de Sant Cugat ha aprofitat també per demanar a l’Ajuntament de Sant Cugat  “la condonació per a llogaters” i no una “suspensió del pagament del lloguer” dels pisos de Promusa. El Sindicat entén que allò que va anunciar el consistori santcugatenc no és una suspensió real, sinó un ajornament.

Recordem que la setmana passada l’Ajuntament de Sant Cugat va anunciar que suspenia el cobrament del lloguer de tots els immobles de Promusa com a mesura per ajudar a pal·liar els efectes econòmics de la crisi del coronavirus.

Publicitat

El Sindicat de Llogateres de Sant Cugat i la resta d’entitats adherides a la plataforma per la suspensió dels lloguers consideren que les mesures que reclamen van més enllà de les mesures aprovades aquest dimarts pel Govern espanyol i permetrien als més afectats per la crisi del coronavirus “superar l’asfíxia econòmica”.

Ajuts al pagament del lloguer impulsats pel Govern espanyol

Aquest dimarts el govern espanyol ha aprovat un paquet de mesures per ajudar els llogaters afectats per la crisi derivada del coronavirus que inclou la suspensió durant sis mesos dels desnonaments a inquilins en situació de vulnerabilitat. El decret també determina que els inquilins de bancs o fons d’inversió tindran una quitança del deute del 50% o bé una reestructuració d’aquesta a tornar en tres anys. 

Pel que fa als llogaters de petits propietaris -aproximadament el 90-95% del total-, podran demanar microcrèdits sense comissions i a interès 0% a través de l’ICO per fer front als pagaments. Aquells que no puguin pagar el microcrèdit, tindran ajudes governamentals perquè puguin fer-hi front -de fins a 900 euros per a la renda mensual-. 

Tot i les crítiques al govern espanyol, la plataforma d’entitats ha destacat la paralització dels desnonaments per impagament a inquilins en situació de vulnerabilitat i la pròrroga de contractes durant sis mesos.

Vaga del pagament de lloguer a partir de l’1 d’abril

Més de 200 associacions van convocar aquest dilluns una vaga de pagament de lloguer a partir de l’1 d’abril per respondre a allò que consideren un “abandonament governamental de les arrendatàries afectades per la crisi de la covid-19”. Segons els convocants, entre els quals hi ha el Sindicat de Llogateres, en els darrers dies les entitats han rebut més de 8.000 correus electrònics explicant que no podrien assumir aquesta despesa. A la vaga hi estan cridades les famílies, petits comerciants i autònoms afectats per la crisi el coronavirus, que ha obligat a aturar l’activitat econòmica no essencial.

Moltes famílies, petites empreses i autònoms han vist reduït els seus ingressos considerablement a causa de les mesures de confinament decretades pel Govern espanyol fa 15 dies per prevenir el contagi per coronavirus i evitar el col·lapse sanitari i experimentaran dificultats per pagar el lloguer.

Feu un comentari