El ple de desembre declara l’emergència climàtica i apuja l’IBI

17/12/2019 – Josep Lluís Silva/  

Aquest dilluns el ple de desembre ha aprovat una moció institucional per declarar Sant Cugat en emergència climàtica. El text, que es va presentar públicament la setmana passada, reconeix “l’estat d’emergència climàtica” del món i la necessitat d’una “resposta mundial ràpida, urgent i des de tots nivells, des dels internacionals als locals”.

ple-desembre2019

Publicitat

Fotografia de l’Ajuntament del moment de la votació de les ordenances fiscals durant el ple de desembre.

El Ple també ha aprovat  –amb els vots a favor d’ERC, PSC i CUP; i els vots en contra de Junts Per Sant Cugat i Ciutadans- l’acord definitiu de les Ordenances Fiscals (OOFF) reguladores dels tributs locals per a l’any 2020 que impliquen un increment de l’Impost de Béns Immobles (IBI) entre altres qüestions.

Per a l’any vinent es contempla un increment de l’Impost de Béns Immobles (IBI). El tipus impositiu passarà del 0’513% al 0’528% i significarà un increment mitjà d’un 2’9% en el rebut d’aquest impost.

L’acord contempla també una congelació de totes les taxes, els preus públics municipals i l’impost de les plusvàlues (Impost de l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, que seguirà al 30%).

Publicitat

Els partits que formen part de l’equip de govern han argumentat que la pujada és per actualitzar aquest impost –que fa tres anys que estava congelat- per tal de mantenir globalment l’equilibri financer de l’Ajuntament i proveir la corporació dels recursos suficients per a la prestació dels serveis municipals. La previsió és poder recaptar 1,2 milions d’euros més.

D’altra banda, l’Ajuntament mantindrà els ajuts econòmics a l’habitatge (equivalents al pagament de l’IBI) adreçats a persones i famílies amb menor capacitat econòmica, així com a pensionistes i famílies monoparentals. Així mateix, també es mantindran les bonificacions a les famílies nombroses fins a un màxim del 90% de l’IBI. L’Ajuntament ha recordat també que el 2018 es van bonificar un total de 420.961.26 € a un total de 1.099 famílies nombroses santcugatenques.

L’aprovació de les noves ordenances fiscals també inclouen modificacions parcials i de caràcter tècnic per corregir alguns errors de redacció en el text i també donar obligat compliment a disposicions legals generals.

Dia Internacional de la Infància

D’altra banda, el ple municipal també ha aprovat una moció amb motiu del dia 20 de novembre, Dia Internacional de la Infància i 30è aniversari de la convenció sobre els drets dels infants.

Plena inclusió als actes festius de la ciutat

Així mateix, també s’ha aprovat una moció proposada pel grup municipal de Ciutadans que ha esdevingut institucional per a la “plena inclusió de persones amb trastorns mentals, discapacitats i diversitats funcionals en els espais festius de la ciutat”. Entre altres acords, es contempla que “en els actes que s’organitzin des de l’Ajuntament les persones que pateixen trastorn TEA puguin adquirir un identificador tipus carnet o polsera que els permeti accedir als actes més massificats per un altre accés sense temps d’espera”.

La moció també acorda “que es treballi conjuntament amb les entitats representades del col·lectiu TEA per elaborar un protocol d’actuació en els diferents àmbits on puguin participar per facilitar-los la inclusió”.

Rebuig a totes les mocions de Junts Per Sant Cugat

A més, el Ple, amb els vots en contra de l’equip de govern i l’abstenció de Ciutadans ha rebutjat la iniciativa de Junts per Sant Cugat de suport a la internacionalització per als agents econòmics, acadèmics, culturals i esportius de la ciutat.

Per altra banda, el principal partit de l’oposició ha retirat una moció en defensa de la llengua catalana, i també la que demanava que la tinència d’alcaldia de Transparència protegís la veritat i la correcció institucional de les comunicacions públiques dels electes municipals.

Suport de l’equip de govern a l’adhesió a l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública

Els vots de l’equip del govern han servit també per aprovar l’adhesió a l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública amb els vots en contra dels partits de l’oposició  Junts per Sant Cugat i Ciutadans.

Aquesta iniciativa és un primer pas per aconseguir municipalitzar el servei d’aigua de Sant Cugat.

La nova Biblioteca Central més a prop

El Ple Municipal de Sant Cugat ha aprovat un dels últims tràmits urbanístics per iniciar el projecte de Biblioteca Central al Parc de Ramon Barnils. El projecte, però, es modificarà lleugerament respecte al presentat pel passat equip de govern i serà un gran centre cultural que encabirà diversos serveis com per exemple una sala polivalent o una biblioteca.

Junts Per Sant Cugat ha expressat que aquest projecte no era prioritari per l’actual equip de govern i Ciutadans ha mostrat el seu desacord que es tiri endavant aquest projecte.

Torn de participació ciutadana

El torn de participació ciutadana ha sigut variat en temes i intervencions: La sala de concerts, el tribut metropolità, la gestió del Quinto de Nadal, l’institut-escola Catalunya a Mira-sol, l’escola La Mirada, l’assetjament laboral del director del Teatre-Auditori, etc.

Podeu repassar el ple de desembre en aquest vídeo.

Feu un comentari