El benestar dels animals, un dels focus d’interès dels Tres Tombs 2020

16/01/2020 – REDACCIÓ /

La celebració de la tradicional rua dels Tres tombs el pròxim diumenge ha reactivat el debat sobre el benestar dels animals en aquesta festa. Per una banda l’Ajuntament de Sant Cugat ha assegurat que la celebració d’enguany incorpora tots els protocols de benestar animal. Per altra banda, la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS) ha emès un comunicat per posar el focus en el patiment dels animals dels Tres Tombs.

santantoni-2019-santcugat-min
Fotografia d’arxiu d’una de les rues dels Tres Tombs

Protocols de benestar animal impulsats per l’Ajuntament

L’Ajuntament de Sant Cugat va assegurar ahir que la rua dels Tres Tombs incorpora ja tots els protocols de benestar animal i va afegir que l’organització de la rua incorpora a partir d’aquest any el recent protocol de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona, com també el de la Federació Catalana dels Tres Tombs, sobre els aspectes relacionats amb la seguretat i el benestar dels animals que hi participen.

Publicitat

El regidor de Seguretat Ciutadana, Via Pública i Benestar Animal, Francesc Carol, ha celebrat l’existència d’aquests protocols, impulsats per la UAB i la Federació Catalana dels Tres Tombs. En aquest sentit, ha afegit que “des de Sant Cugat ens hi adherim per garantir la salut, la protecció i el benestar dels animals que participaran en la rua dels Tres Tombs que diumenge recorrerà la ciutat”.

Per donar compliment als requisits, l’Ajuntament ha contractat diferents empreses, com ara la Comissió de Festes de Sant Antoni, que aportaran els cavalls, els materials de producció de la festa i el personal veterinari necessari.

També disposarà abeuradors per als animals tant a la sortida (parc de Ramon Barnils) com a l’arribada (plaça de Barcelona), així com del material i personal necessari en cas que s’hagués de recollir algun animal accidentat.

Publicitat

A més, l’Ajuntament compta amb el control d’una veterinària col·legiada de la ciutat.

D’acord amb aquests protocols, el personal veterinari haurà de:

  • Supervisar l’adequat transport dels animals i que la seva càrrega i descàrrega es faci amb cura.
  • Controlar que la documentació, tant de l’animal com de les instal·lacions d’on prové, són correctes.
  • Assegurar que cap animal no està sota els efectes de sedants o estimulants.
  • Comprovar que tant la càrrega que porten els animals com la seva fixació és la correcta.
  • Supervisar els comportaments dels animals durant tot el recorregut per tal d’identificar signes d’incomoditat o dolor.
  • Evitar que el so de les bandes de música o de megafonia es projecti directament sobre els animals i no permetre l’ús de pirotècnia o trabucs.
  • Revisar el recorregut per comprovar que els animals no puguin relliscar o lesionar-se.
  • Vetllar pel benestar dels cavalls durant tota la seva participació en la festa.

Alerta de la PAS sobre el patiment dels animals als Tres Tombs

Per la seva banda, la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS) va difondre ahir també un comunicat als mitjans de comunicació posant el focus en el patiment dels animals als Tres Tombs. En concret, en el patiment dels ases, ponis i cavalls que acudiran a aquest acte.

En el comunicat es recorda que la rua dels Tres Tombs cada any sotmet a ases, ponis i cavalls a una jornada de gran estrès físic i emocional sovint amb un desenllaç fatal. En aquest sentit, va explicar que el recorregut es durà a terme sobre asfalt i la rua anirà acompanyada d’orquestres que accentuaran l’estrès dels animals.

El text segueix amb una citació d’elements que atempten, segons aquesta entitat, contra el seu benestar durant l’acte:

  • Recorregut per carrers d’asfalt en lloc de camins de terra provocant sobrecàrrega del seu sistema ossi i greus problemes als tendons.
  • Estrès causat pels sorolls, música i proximitat excessiva del públic.
  • Ús de brides amb filet i mos que provoquen patiment i alteracions a les comissures, llengua, paladar i nas.
  • Ús d’aclucalls, un sistema de reducció visual que els angoixa, redueix el seu equilibri i coordinació, els priva d’identificar i entendre els elements del seu voltant i els provoca irritació ocular.
  • Ús d’esperons i fustes, sistemes d’atenció i càstig.
  • Càrrega de pes (tant en animals de tir com de muntura), que provoca hipòxia en els teixits subcutanis, trencaments de les fibres musculars, alteracions biomecàniques (cal recordar que els arreus dels carros de vares són contraris al seu moviment natural) i dolor.
  • Procés de transport fins a l’emplaçament de la festa i desubicació del seu entorn habitual. Procés de doma i privació de llibertat al qual hauran estat sotmesos anteriorment.
  • Cosificació dels cavalls que són percebuts com a eina o font d’ingrés i que, un cop ja no són rendibles, són enviats a l’escorxador o venuts al millor postor.

Després de difondre aquestes advertències, la PAS anuncia que acudirà a la rua per garantir que es compleixen els protocols de Benestar Animal incorporats per l’Ajuntament de Sant Cugat a la rua dels Tres Tombs.

I recorda que tant el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca com la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) remarquen la retirada de la participació de la rua d’aquells èquids que mostrin estrès per incomoditat o dolor.

Així mateix, la Plataforma animalista anuncia que demanarà a l’Ajuntament de Sant Cugat, la creació d’una comissió de treball on s’incloguin experts en etologia i veterinària, agents de l’àmbit de la protecció animal així com representants de la Comissió de Sant Antoni Abat amb l’objectiu de proposar protocols menys ambigus, més ambiciosos pel que fa a la protecció dels èquids i que siguin d’obligat compliment per a futures rues amb animals.

En el comunicat la PAS conclou que amb la següent reflexió final i un vídeo reivindicatiu dels Tres Tombs 2018:

Les tradicions formen part d’allò que som, de la nostra cultura, del nostre passat, parlen de nosaltres, però mai poden ser una excusa per deixar que una situació injusta, explotació i patiment es perpetuï. Una ciutat com Sant Cugat és molt capaç de convertir els Tres Tombs en una festa que de veritat honori el seu origen: celebrar el sant protector dels animals.

Feu un comentari