Baixa participació i llargues cues a la jornada electoral del 14F a Sant Cugat15/02/2021 – Redacció /

La jornada electoral del 14 de febrer a Sant Cugat s’ha desenvolupat amb normalitat però amb unes xifres de participació significativament més baixes que en altres comicis.

Tot i que a la nostra ciutat més de 200 persones de les seleccionades per a ser membres de les taules van demanar ser excusades, finalment totes les taules de Sant Cugat s’han pogut constituir amb normalitat. Només al col·legi de l’Institut Escola Catalunya ha faltat un membre de mesa que s’ha reemplaçat amb un suplent d’un altre col·legi. A excepció d’aquesta petita anècdota, les 89 meses electorals dels 37 col·legis de Sant Cugat s’han constituït amb total normalitat a primera hora del matí.

Des de les 9 h del matí fins a les 12 h del migdia, la gent gran i persones de risc han pogut exercir el seu dret a vot amb normalitat dins de la seva franja horària amb un desplegament especial de seguretat. En total 350 persones han format part del dispositiu anticovid que ha garantit la seguretat de votants i membres de mesa que han participat en aquests comicis. En aquestes eleccions, s’ha ampliat el dispositiu municipal, per primera vegada, amb 5 Agents de Civisme i 50 persones contractades, que han informat la ciutadania i regulat els accessos per evitar cues als centres de votacions. Abans d’entrar als col·legis han pres la temperatura als votants i en els casos en què es detectava per sobre del normal se’ls emplaçava a votar a la franja destinada a sospitosos de covid-19 a darrera hora.
A més, els col·legis estaven equipats amb gel hidroalcohòlic a l’entrada i els recorreguts marcats a terra per permetre l’entrada i sortida per diferents accessos. Els espais interiors tenien un aforament molt limitat i estaven molt ventilats, en el que un dia plujós com ha estat aquest diumenge ha fet que els membres de les meses haguessin d’anar protegits contra la covid-19 i contra el fred.

El volum més gran de ciutadans estaven cridats a votar entre les 12 h i les 19 h hores i a partir del migdia s’han pogut veure llargues cues a l’exterior dels col·legis electorals.

Publicitat


Entre els santcugatencs i santcugatenques que estaven cridats a exercir el seu dret a vot en aquests comicis figuraven candidats a les llistes de diferents partits per aquestes eleccions al Parlament com Damià Calvet o Jordi Puigneró per Junts per Catalunya.

També ha votat a Valldoreix, la consellera de cultura i santcugatenca, Àngels Ponsa.

L’alcaldessa de la ciutat, Mireia Ingla, candidata número 83 a les llistes per Barcelona d’ERC, ha votat al Casal de Mira-sol acompanyada per l’exconseller santcugatenc, Raül Romeva i la diputada al Parlament Europeu, Diana Riba.

La portaveu de la CUP Sant Cugat, tinent d’alcaldia de l’Ajuntament i número 71 a les llistes per Barcelona, Núria Gibert, ha votat al col·legi electoral de les piscines del Parc Central.

El portaveu del PSC de Sant Cugat i tinent d’alcaldia, Pere Soler, ha votat al col·legi del Centre d’Art Maristany.
Els representants de Ciutadans a Sant Cugat han exercit el seu dret a vot per correu.

A les 13 hores a Sant Cugat havia votat només un 24% del cens, 12 punts per sota de l’avanç de dades de les eleccions del 21 de desembre del 2017.

A la tarda les cues per a exercir el vot han començat a créixer. Els votants del col·legi de l’Arxiu Nacional ens han fet arribar aquestes imatges i ens informaven que l’espera a l’exterior de l’edifici oscil·lava entre l’hora i l’hora i mitja per poder votar. En altres taules, com la del Casal de Mira-sol es podien veure unes imatges molt similars.

A les 18 h de la tarda la participació en la ciutat era de només un 57%, 24 punts per sota de la del 2017.

El Govern de la Generalitat ha atribuït aquest descens al context de pandèmia i a l’increment del 350% del vot per correu. Segons ha indicat el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Participació, Bernat Solé, que ha afirmat que, malgrat tot, la baixada és “assimilable” a la d’altres comtesses electorals internacionals celebrades també durant la pandèmia.

Deixa un comentari