Aquest dissabte entra en vigor la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat

29/04/2021 – Redacció /

Sant Cugat implanta aquest dissabte 1 de maig la primera ZBE local de l’àrea metropolitana de Barcelona. Per tant, a partir d’aquest dissabte els vehicles sense etiqueta ambiental de la DGT no podran circular-hi, tot i que hi ha algunes excepcions o moratòries, com per exemple per als vehicles professionals dels autònoms amb ingressos baixos.

El control de vehicles es realitzarà automàticament mitjançant un sistema de lectura de matrícula amb càmeres fixes als semàfors i un cotxe policia amb càmera. Les infraccions – que seran d’entre 100 i 500€- es començaran a aplicar a partir de l’1 de novembre per donar un període d’adaptació a la ZBE. Els ingressos de les multes finançaran actuacions per impulsar la mobilitat neta i saludable.

Publicitat
Cartells de la Zona de Baixes Emissions

La ZBE comprèn una àrea de 4 km2 del municipi i està delimitada per la carretera de Vallvidrera, la ronda Nord, l’avinguda de Roquetes, el carrer de Sant Crist Llaceres i el passeig de Valldoreix. Els vehicles als quals no els correspon distintiu ambiental de la DGT es podran moure per la ciutat els caps de setmana i de dilluns a divendres de 20h del vespre a 7.00 del matí.

Zona on s’aplicarà la Zona de Baixes Emissions

Aquesta iniciativa forma part del Pla d’Acció d’Emergència Climàtica de Sant Cugat i pretén reduir la contaminació ambiental i millorar la qualitat de l’aire i la salut pública.

Quines exempcions o autoritzacions puntuals hi haurà?

Publicitat

Hi haurà 7 tipus de categories d’exempcions o d’autoritzacions puntuals. Totes s’han de sol·licitar a través del web https://www.zbe.barcelona/. Com a novetat, s’ha incorporat una moratòria per a vehicles professionals d’autònoms amb ingressos baixos:

  • Moratòria per a vehicles professionals: vehicles de les categories M1 i L (motos i cotxes) dedicats a l’exercici de l’activitat professional d’autònoms amb ingressos baixos (inferiors a 2 vegades l’indicador de renda d’efectes múltiples (IPREM)
  • Vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda (VPMR): afecta els VPMR i el transport col·lectiu.
  • Vehicles de serveis: afecta els vehicles que presten serveis mèdics, serveis funeraris, protecció civil, bombers, policia i cossos i forces de seguretat de l’Estat.
  • Autoritzacions d’activitats temporals: afecten tots els tipus de vehicles de serveis singulars que necessitin un accés esporàdic a dins la ZBE, com els serveis de transport amb autoritzacions especials i vehicles especials, vehicles amb autorització dels ajuntaments per activitats singulars (obres o ocupacions de la via pública).
  • Vehicles estrangers: afecta els vehicles estrangers que compleixin els requisits tecnològics d’accés a la ZBE.
  • Autoritzacions diàries: afecten tots els tipus de vehicles que necessitin un accés esporàdic a la ZBE.
  • Persones amb autorització sanitària: vehicles per a persones amb malalties que els condicionen l’ús del transport públic o que hagin de fer tractaments mèdics de manera periòdica.

Feu un comentari