Alerten d’un possible augment d’incendis forestals per l’augment de les temperatures dels darrers anys

21/06/2021 – Redacció /

La regidora de Sostenibilitat i comissionada per l’Emergència Climàtica, Alba Gordó, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, han presentat la campanya de prevenció d’incendis forestals d’aquest any 2021. L’acte també ha comptat amb la presència de la vocal de Medi Ambient de l’EMD de Valldoreix, Susana Herrada, i representants del Parc de Bombers de Rubí-Sant Cugat i dels voluntaris de l’ADF i de Protecció Civil.

La regidora de Sostenibilitat i comissionada per l’Emergència Climàtica, Alba Gordó, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, juntament amb la vocal de Medi Ambient de l’EMD de Valldoreix, Susana Herrada, i representants del Parc de Bombers de Rubí-Sant Cugat i dels voluntaris de l’ADF i de Protecció Civil. Foto: Laura Gomez

Enguany, davant l’inici de la campanya, s’ha volgut alertar sobre l’augment sostingut de la temperatura dels darrers anys i l’efecte negatiu que pot tenir per afavorir els incendis forestals. En el cas de l’àrea de Collserola, l’any 2020 s’ha registrat un augment de 2º graus de temperatura respecte a la mitjana del recull històric (font: Observatori Fabra). Concretament, la mitjana de temperatura entre el 1914 i el 2019 ha estat de 14’8º, mentre que el 2020 s’ha arribat a la mitjana de 16’8º. De fet, des del 1996 cada any s’han registrat augments de temperatura per sobre de la mitjana. Aquesta situació comporta més evapotranspiració, menys aigua disponible per les plantes i vegetació més seca.

Publicitat

En aquest sentit, Carol ha remarcat que enguany l’Ajuntament podrà destinar més recursos per fer vigilància forestal ja que el nombre d’Agents Auxiliars de Protecció Civil enguany ha passat de 6 a 9 (50% d’augment). A més a més, com és habitual la policia local farà tasques de prevenció i també es compta amb la important ajuda del Grup d’Intervenció de l’ADF (voluntariat); el Grup de Voluntaris de Protecció Civil; Creu Roja; o altres entitats ciutadanes, com el Grup d’Autoprotecció de Sol i Aire.

L’any passat es van cremar 0,18 hectàrees en un total de 5 incendis en zones de matolls. Suposa una baixada respecte a l’any 2019, en el qual es van produir 7 incendis que van cremar 0’88 hectàrees.

L’Ajuntament va consignar l’any 2020 un import de prop de 200.000 € amb l’objectiu de prevenir incendis forestals al municipi. Amb aquest pressupost –que es manté respecte a l’any passat- s’ha fet un manteniment de les franges de protecció en camins i carrers i, també, a les urbanitzacions i nuclis urbans vulnerables. En total s’ha fet un manteniment total de 61’51 hectàrees: Torre Negra (19’37 h), Les Planes (14’52 h), Can Cortés (9’64 h), Mas Fortuny (4’84 h), can Borrull (2’83 h), Sant Medir (8’96 h) i can Calopa (1’35 h).

Publicitat

L’Entitat Municipal de Valldoreix s’ha preparat per a la temporada de risc d’incendis realitzant els treballs anuals de manteniment de les franges perimetrals de protecció contra incendis i de neteja del sotabosc de Valldoreix, que es van iniciar al maig. Les tasques es van iniciar al barri de Barceloneta-Sant Jaume i han anat avançant en direcció est-oest fins a arribar als barris del Monmany, Regadiu i la Guinardera.

Feu un comentari