Site icon TV SantCugat.cat

Com serà la nova biblioteca central de Sant Cugat?

01/03/2019 – REDACCIÓ /

Aquest dimecres s’han donat a conèixer els primers detalls de la futura biblioteca central de Sant Cugat. Un projecte que ha comptat amb les idees aportades pel procés participatiu que es va fer fa un any per definir les necessitats i els possibles usos del futur equipament i així s’ha recollit en la proposta arquitectònica de l’edifici. Segons aquest projecte la biblioteca quedarà integrada dins el Parc Ramon Barnils i actuarà com a nexe entre els diferents espais de la zona: Mercat Torreblanca, Auditori, Cinemes, Escola de Música, Monestir, etc.

Projecte de la biblioteca central de Sant Cugat

Segons els participants d’aquest procés, la nova biblioteca ha de ser un espai que ha d’apostar per la innovació, la formació, l’intercanvi i la convivència com a pilars fonamentals.

Publicitat

De les opinions i propostes recollides durant aquell procés, n’hi van participar 1470 persones, destaca la demanda d’una biblioteca amb diferents espais que permetin activitats diferents, des d’espais de silenci on poder llegir, estudiar o treballar, fins a espais d’ús col·lectiu on es pugui parlar, sentir música o relacionar-se o espais per crear i experimentar.

També es va posar de manifest la voluntat que el nou equipament quedi integrat dins el parc Ramon Barnils i esdevingui un nexe de comunicació entre els equipaments del voltant com el Centre Cultural, el Mercat de Torre Blanca o el Monestir.

Publicitat

Tenint en compte totes aquestes consideracions, el projecte arquitectònic recull aquestes necessitats i demandes amb la següent proposta:

Un edifici integrat al Parc Ramon Barnils

Un nexe de comunicació:

Una biblioteca amb diferents espais per a diferents activitats:

El projecte, que actualment està en fase de tancament entre l’Ajuntament, la Diputació de Barcelona i els arquitectes, es va explicar dijous a les persones que van prendre part del procés participatiu per fer-los un retorn de com s’han recollit les seves propostes.

Resum de les principals conclusions del procés participatiu

El procés participatiu es va fer en dues fases: una enquesta ciutadana online entre els mesos de gener i febrer i tallers que es van fer el 14 d’abril amb la ciutadania i el 17 d’abril amb els membres del Consell de Cultura. En total, han participat al procés unes 1470 persones.

Nous públics

De les 1.410 persones que han contestat l’enquesta:
– la gran majoria tenen entre 36 i 65 anys (63%) tot i que també destaca la participació de la franja d’edat d’entre 18 i 35 anys (25%).
– Més de la meitat dels i les participants es defineixen com a amants de la lectura o persones creatives
– També hi ha un gruix important de gent que diu gaudir de la biblioteca en família.
– Un 73% ja són usuaris de les biblioteques municipals, però hi ha un 27% de persones que afirma no ser-ne usuaris i que sí que anirien a una biblioteca que inclogui espais i usos que ara no hi troben.

Nous espais i usos

– Les activitats més demandades són llegir i cercar informació, assistir a xerrades, tallers i conferències i poder estudiar o treballar.
– Prop del 60% de persones també vol tenir espais per desconnectar i fer un cafè, connectar-se a Internet o poder fer trobades i reunions.
– La meitat dels enquestats també aposta per poder experimentar amb noves tecnologies, crear i dissenyar
– Una tercera part dels participants proposa espais per jugar i aprendre.
Relacionat amb això, es planteja que la nova biblioteca tingui diferents tipologies d’espais:
• Zones per estudiar, treballar, llegir i consultar informació: són espais tranquils i silenciosos, col·lectius i individuals, i equipats amb taules i cadires.
• Zones més informals i dinàmiques per relacionar-se, fer trobades, reunions o crear i experimentar. En aquest darrer cas, s’aposta per zones amb butaques o sofàs, on la gent es pugui moure, parlar i sentir música de fons.

La relació amb l’entorn

Un altre aspecte rellevant és el de poder aprofitar l’espai exterior per realitzar una part de les activitats a l’aire lliure. Els i les participants posen en valor l’entorn on es situarà el nou equipament i demanen que quedi ben integrat en l’espai verd del parc Ramon Barnils.

Així, demanen que la Biblioteca faci de ròtula amb la resta d’equipaments culturals que hi ha en aquest enclavament estratègic de la ciutat com ara l’Escola de Música, el Teatre-Auditori o el mercat de Torre-Blanca.

Exit mobile version