El julivert

L’origen del  julivert es troba en la zona del mar Mediterrani, aquí a la nostra terra creix com una planta  subespontània, en zones fresques al costat de parets i roques;  a Grècia i a l’illa de Sardenya es troba com una planta silvestre i també en àrees temperades d’Amèrica, en realitat pot viure quasi  a  tot arreu  i  fins i tot en condicions de sequera.

jardi-julivert

 

En l’antiguitat l’utilitzaven per honrar les tombes i per cuinar, també va ser molt especial pels  romans,  que el donaven als gladiadors abans dels combats.

El julivert té propietats medicinals, és un bon diürètic que ajuda a l’eliminació de líquids corporals i va bé per afavorir la digestió;  també conté vitamina A, C, i K (aquesta última és essencial per regular la coagulació de la sang), i conté  ferro, calci, magnesi, fòsfor i potassi, entre altres.  És molt utilitzat a la cuina,  és de  color verd i té un sabor lleugerament picant,  destaca per accentuar els sabors dels aliments, i menjat fresc és ideal per donar sabor a molts plats:  verdures, sopes, peixos  i tota varietat de carns… pels seus usos culinaris ha d’estar sempre a mà i hem de reservar-li un lloc en el nostre hort.

Per fer una bona recol·lecció, a principis de primavera arreplegarem les arrels, les assecarem a l’ombra i guardarem en recipients  hermètics en un lloc fosc. Les fulles les recollirem a principis d’estiu i les menjarem fresques, pel que fa a les llavors les recollirem a principi de la tardor, les assecarem al sol i també les tindrem en pots hermètics.

Per Anna Puntos de la Floristeria Muscari

1 comentari a “El julivert”

Feu un comentari