25/02/2019 – REDACCIÓ /
Un veí de Sant Cugat va denunciar fa uns dies davant les càmeres de Televisió Sant Cugat la dilació de l’Ajuntament a l’hora de retirat un niu de vespes asiàtiques a un dels arbres de davant de casa seva a l’avinguda Madrid de Mira-sol i a tocar de l’escola La Farga.
Dos dies després que el Pere Serra ens expliqués el seu cas, la mateixa alcaldessa es va apropar a conèixer la situació i a la tarda l’empresa especialitzada Bionet va dur a terme la retirada del vesper.
Segons Roger Vila, tècnic especialista d’aquesta empresa, aquest niu es considerava tècnicament inactiu, ja que, tot i les seves grans dimensions, només albergava tres o quatre vespes obreres actives, una desena de larves i cap reina. Si hagués estat un niu actiu podria haver tingut centenars o milers de vespes.
La idea inicial era treure el rusc sencer, per a poder-lo entregar al personal del Parc de Collserola i fer-ne un estudi. Quan els vespers són accessibles, simplement es talla la subjecció i s’introdueix en una bossa de plàstic, però degut a la gran alçada a que es trobava aquest, prop de 20 metres, l’operació va ser més complexa i no es va poder retirar d’una peça.
Des de Bionet ens expliquen que hi ha molta desinformació i alarmisme al voltant de les vespes asiàtiques. El fet que aquests insectes siguin de grans dimensions no ajuda al fet que la ciutadania entengui i pugui valorar bé els riscos d’aquests insectes. Per exemple, en aquest cas, mentre l’arbre ha tingut fulles, ningú veia el niu, i era quan més actiu estava, segurament amb prop d’un miler d’obreres feinejant. En canvi, quan el niu ja era pràcticament mort i no tenia massa sentit intervenir, al caure les fulles de l’arbre i quedar el niu al descobert. Un niu que feia el tamany de dues pilotes de bàsquet, es pot crear certa alarma entre els veïns. És important saber que tot i que aquesta espècie s’hagi guanyat el qualificatiu d’assassina, la vespa asiàtica no és especialment agressiva per a les persones i només és perillosa per als al·lèrgics. Les picades d’aquesta vespa són similars a les de les vespes comunes. Poden ser una mica més doloroses perquè el fibló és més gran, però no contenen un verí més nociu. En el cas de ser al·lèrgic, s’ha d’anar amb molta més precaució, igual que es faria per la vespa comuna o per picades d’altres insectes.
De fet, com que fan els nius a més de 15 metres d’alçada, hi ha menys riscos de contacte accidental que no pas els vespers comuns, i per tant hi ha menys risc de picades fortuïtes. La vespa asiàtica es va detectar per primera vegada el 2013 i ha vingut per quedar-se, per tant ens haurem d’acostumar a conviure-hi.
En el cas d’aquest vesper a l’estar a la via pública és responsabilitat de l’ajuntament retirar-ho. Els ciutadans que detectin un niu han d’apuntar el lloc i la data i fer un avís a l’Ajuntament o al 010. Però si el niu està en un entorn privat, sigui habitatge, jardí o espais comunitaris, s’hauria de contactar amb una empresa de control de plagues especialitzada.