Un refugiat guineà resident a Sant Cugat, protagonista d’un documental nominat a set Premis Goya10/11/2019 – REDACCIÓ /

El 13 de desembre es podrà veure als Cinemes Sant Cugat la pel·lícula “L’escriptor d’un país sense llibreries”, que té com a protagonista l’escriptor Juan Tomás Ávila Laurel, el més traduït de Guinea Equatorial, refugiat a la ciutat des del 2011, i narra el seu viatge de retorn a Guinea, 50 anys després de la seva independència d’Espanya. Està nominat a set Premis Goya.

Es tracta d’un documental de 80 minuts que combina animació, imatges del No-Do i imatges gravades a Sant Cugat i a Guinea Equatorial, en una de les primeres ocasions que un equip independent hi accedeix.

La pel·lícula es va estrenar a la Seminci de Valladolid i al Festival Gollut de Ribes de Freser on va rebre el premi a millor llargmetratge i premi del públic. Pròximament es podrà veure al Festival l’Alternativa del CCCB de Barcelona i a la Cineteca de Madrid optant al Premi Rizoma, on les entrades estan esgotades.

Publicitat

Taula Tercer Sector


Aquest mes podrà ser votada pel miler de membres de l’Acadèmia del Cinema ja que compta amb 7 nominacions als Premis Goya.

La cinta està dirigida pel periodista Marc Serena, que també va rodar a Sant Cugat el seu anterior documental “Peixos d’aigua dolça (en aigua salada)”, emès per TV3, premiat per l’Acadèmia de Televisió, als Premis Zapping i que, aquest mes, s’ha projectat en diverses ciutats de Brasil dins del festival Assim Vivemos, on també ha estat premiat pel jurat.

El projecte ha sigut possible gràcies a una campanya de micromecenatge (crowdfunding) que ha comptat amb 437 mecenes.

El protagonista del documental, en diversos actes aquest mes de novembre

El dimarts 12 de novembre a les 19 hores Juan Tomás Ávila Laurel presenta per primera vegada un llibre a la ciutat. L’obra es titula “Cuando a Guinea se iba por mar” (Carena) i es donarà a conèixer a la Llibreria Alexandria.

El dijous 21 de novembre a les 19 hores conversa a la Biblioteca Volpelleres Miquel Batllori amb l’escriptora santcugatenca Gemma Freixas.  Serà un debat entre els dos autors residents a Sant Cugat que més han escrit sobre Guinea.

Un refugiat guineà a Sant Cugat

Guinea Equatorial és un país africà que fins fa 50 anys estava colonitzat per Espanya, període durant el qual Barcelona va exercir com a metròpolis colonial. Actualment, viu sota la dictadura d’estil franquista de Teodoro Obiang, un militar format a l’acadèmia de Saragossa.

L’escriptor Juan Tomás Ávila Laurel va fugir de Guinea Equatorial el 2011, després de protagonitzar una vaga de fam contra la dictadura del seu país, la més longeva del món. Ara viu refugiat a Sant Cugat, on s’ha convertit en un dels principals intel·lectuals en oposició al règim.

És l’autor de literatura africana en espanyol més prolífic i el més traduït de Guinea Equatorial. El seu llibre de més èxit és “Arde el monte de noche” (2009), finalista dels Foreign Fiction Prize de Gran Bretanya (2015), es troba descatalogat. La seva obra no ha estat mai editada en català i els seus llibres costen de trobar en llibreries i biblioteques.

La seva obra tampoc no es troba disponible a Guinea Equatorial, el vuitè país del món amb menys llibertat d’expressió segons un informe publicat el mes de setembre passat pel Comitè de Protecció dels Periodistes (CPJ).

cartell sant cugat per xarxes

Deixa un comentari