Saps per què es celebra l’Aplec de Sant Medir el 3 de març?03/03/2019 – REDACCIÓ /

Avui, 3 de març, com cada any des del segle XIX els habitants de Gràcia, Sarrià i Sant Cugat van a l’ermita a celebrar l’Aplec de Sant Medir. Però, saps per què es fa precisament aquest dia?

aplec-santmedir
Imatges històriques de l’Aplec de Sant Medir

Què va passar per què una ermita perduda al mig de Collserola comencés a aplegar milers de persones cada 3 de març? N’hi ha diverses històries que justifiquen l’origen de la festa, però la més estesa és la de Josep Vidal Granés. El 1830 aquest forner i pastisser de Gràcia, però fill de Sant Cugat, va caure greument malalt.

L’home tenia una gran devoció a Sant Medir i coneixia la seva història. Així que va prometre al sant que si es curava aniria en peregrinatge fins a l’ermita muntat en un ase i que faria tot el possible perquè tothom a la vil·la s’assabentés i també li tinguessin gran devoció. El cas és que el forner es va curar i quan va arribar el 3 de març, que és la Festa de Sant Medir, es va disposar a complir la prometença. Fer la peregrinació era cosa fàcil, ja que l’ermita estava a unes poques hores de camí. Però aconseguir que tots els veïns se n’assabentessin era més complicat.

Per aconseguir-ho, el pastisser va començar a repartir caramels, que ell mateix elaborava al seu obrador, amb tothom que es trobava camí de l’ermita. El forner va repetir la tradició, any rere any, i, poc a poc, se li van anar afegint familiars, amics i finalment molts veïns que el van seguir fins a l’ermita i que també es reunien pels carrers de Barcelona per rebre els apreciats caramels.

Publicitat

Però hem de dir que abans que els veïns de Gràcia i Sarrià fessin aquest peregrinatge els ciutadans de Sant Cugat ja celebraven aquesta diada. La germandat de Sant Medir de Sant Cugat data del 1804. 20 anys abans que el forner de Gràcia caigués malalt. Això es deu a que Sant Medir va ser durant molt de temps el patró dels pagesos vallesans, fins que aquests es van posar sota l’advocació de Sant Isidre. Sant Medir, però, va continuar sent copatró de la vil·la de Sant Cugat i cada any el 3 de març se’n celebra l’Aplec de Sant Medir.

El costum mana que la gent de Sant Cugat que participi a l’Aplec de Sant Medir es reuneixi a la plaça del Monestir, des d’on se surt cap a l’ermita. El recorregut es fa pel camí que anava de Sant Cugat a Barcelona pel camí Ral, que travessa tota la vall de Gausac.

Des de principis de segle i, si el temps de març ho permet, els romeus de Sant Cugat coincideixen a l’esplanada de l’ermita amb les colles de Gràcia. Un cop arribats es fa la missa a l’ermita i en acabar l’ofici es comença a parar taula i a fer el dinar que, generalment, consisteix en una costellada.

El dinar està amenitzat per la presència d’una cobla, es ballen sardanes, s’apleguen els gegants i, fins i tot, els Gausacs de Sant Cugat aixequen els seus castells. Tampoc hi falten les petites parades on es venen les famoses faves de Sant Medir, que es compren en record de l’assistència a l’Aplec.

A mitja tarda es comença a recollir i ja de tornada és costum aturar-se una estona a Can Borrell on els romeus són obsequiats amb un ball. Els més joves opten, però, per pujar fins al Tibidabo i acabar el dia de festa allà. Tot arribant a Sant Cugat la gent es tornava a reunir al ball que se celebrava a La Unió que donava per conclosa la festa.

2 comentaris a “Saps per què es celebra l’Aplec de Sant Medir el 3 de març?

Deixa un comentari