Què ha passat aquest 2021 a Sant Cugat?

(31/12/2021 – Redacció/)  

Queden ja poques hores perquè finalitzi aquest any 2021 i, per tant, és moment de fer repàs de les notícies més destacades que han succeït a Sant Cugat.

La Covid-19, igual que va passar el 2020, ha tornat a ser la protagonista de l’any. Vam començar aquest 2021 amb restriccions com el confinament municipal, després comarcal, nocturn, l’aforament i els horaris limitats en la restauració. Els centres comercials no van poder obrir fins al març i l’oci nocturn s’ha mantingut tancat quasi tot l’any.

Publicitat
Control policial durant el confinament nocturn

 

La pandèmia també ha modificat alguna de les activitats i esdeveniments de la ciutat. El 14 de febrer es van produir les eleccions al Parlament de Catalunya, les primeres amb pandèmia. Aquestes es van desenvolupar amb normalitat però amb unes xifres de participació significativament més baixes que en altres comicis. Tot i que a la nostra ciutat més de 200 persones de les seleccionades per a ser membres de les taules van demanar ser excusades, finalment totes les taules de Sant Cugat es van poder constituir amb normalitat. Això sí, els col·legis estaven equipats amb gel hidroalcohòlic a l’entrada i els recorreguts marcats a terra per permetre l’entrada i sortida per diferents accessos. I al vespre vam viure com els membres de les meses s’havien d’uniformar amb EPI.

Eleccions 14 de febrer

La Festa Major també va haver de patir algunes modificacions i cancel·lacions per la Covid-19, com el concurs d’arrossos o aforament i cita prèvia per moltes activitats. I és que Sant Cugat tenia a finals de juny i principis de juliol un gran nombre de positius. Per aquest motiu algunes festes de districtes, com la de la Floresta, es van cancel·lar.

Publicitat

Pregó de Festa Major 2021

Aquest Nadal 2021 també hi ha hagut cancel·lacions, com el Quinto, Pedra i Sang, les Campanades o la Cursa del Gall. Aquest desembre estem veient xifres mai vistes pel que fa a contagis de Covid a la ciutat. I a més han tornat les restriccions.

Tot i les múltiples cancel·lacions, hi ha grans esdeveniments de la ciutat que s’han pogut tornar a celebrar com Sant Medir, la Marxa Infantil i la Festa de Tardor.

Marxa Infantil

Deixant ja de banda la pandèmia, la Zona de Baixes Emissions ha estat l’altre gran protagonista. Es va instaurar al maig tot i que fins al novembre no s’ha començat a sancionar. Una mesura que ha provocat un gran debat a la ciutat.

Cartells de la Zona de Baixes Emissions

Pel que fa al tema de l’habitatge, el govern municipal va anunciar a l’abril la construcció de Ragull Centre. Es tracta d’un nou complex destinat a l’habitatge i l’activitat econòmica i comercial a la rambla del Torrent d’en Xandri, al barri del Monestir-Sant Francesc. Alguns veïns es van mostrar en contra i fins i tot es va crear una plataforma per aturar el projecte. Denunciaven, entre altres coses, que l’alçada de l’edifici que havia projectat l’Ajuntament era d’11 pisos. Ara el consistori ha rectificat i serà de 7.

Plataforma Aturem Ragull Centre

Un altre gran anunci ha estat la voluntat del tripartit de construir 3.000 pisos de protecció oficial en 8 anys. A tot això se suma la compra de Torre Negra per part de l’Ajuntament per 2,8 milions d’euros.

Aquest 2021 també s’ha de lamentar el tancament de restaurants històrics de la ciutat. Primer va ser el Bar Catalunya. Fa uns dies es va saber que el Mesón ja no existirà el 2022 i la Musclera també tanca.

Bar Catalunya

El 6 d’abril va morir un santcugatenc il·lustre, Arcadi Oliveres. La Generalitat va atorgar el setembre la Medalla d’Or a Oliveres, a títol pòstum.

 Arcadi Oliveres

I per acabar aquest repàs no podem oblidar una de les grans anècdotes de l’any: La matinada del passat 19 de juny un home de 35 anys es va enfilar a la creu medieval ubicada davant l’església del Monestir i va fer caure a terra el monument provocant-li nombroses destrosses.

Creu de Terme