13/12/2019 – Josep Lluis Silva/
Fa uns dies vam sortir al carrer per preguntar als santcugatencs sobre el nou impost de l’AMB i la proposta de pujada de l’IBI del nou equip de govern i vam detectar certa confusió. Per això, us hem preparat una peça aclaridora.
Què és l’Impost sobre Béns Immobles?
L’Impost sobre Béns Immobles (IBI) és la principal font d’ingressos dels ajuntaments i grava sobre el valor d’habitatges, locals comercials i edificis d’empreses, entre d’altres.
A Sant Cugat es recapta d’IBI uns 46 milions d’euros, una quantitat que suposa el 38% dels 120 milions d’euros d’ingressos de l’Ajuntament. A la majoria de municipis catalans representa el 65% dels ingressos impositius municipals.
El rebut mitjà anual a Catalunya se situa en 483 euros i a Sant Cugat en 751 euros.
La resta d’ingressos de l’Ajuntament provenen d’altres impostos i taxes.
De l’Impost de Vehicles recapta 4.500.000 euros, de les Plusvàlues, 16.600.000 euros, de la Taxa de clavegueram, 2.200.000 euros, de la Taxa Llicència Obres menors, 1.200.000 euros, de la Taxa de terrasses de bar, 150.000 euros i de les Multes de trànsit, 950.000 euros.
A on van els diners recaptats amb l’IBI?
Els diners recaptats amb l’IBI són per a moltes inversions municipals i partides, des de temes socials que gestiona el consistori fins al manteniment de les zones verdes o la xarxa d’autobusos municipals.
Per poder fer front a les despeses, al ple d’octubre el nou equip de govern va proposar una pujada de l’IBI del 2,9% i del tipus impositiu que s’utilitza per calcular l’IBI. Una xifra que es traduiria en 25 o 30 euros de pujada.
El Tinent d’Alcalde de Presidència, Pere Soler, va justificar la pujada de l’IBI per aconseguir més diners per invertir en les persones més vulnerables de la ciutat.
Això és el més destacat sobre l’IBI. Un impost que no hem de confondre amb el tribut metropolità de l’AMB, que s’ha començat a cobrar el mes d’octubre d’aquest any.