Pas endavant per municipalitzar la masia i els terrenys de Torre Negra19/10/2021 – Redacció

Un any després d’anunciar l’acord de compravenda entre l’Ajuntament i els propietaris de Torrenegra, el procés per municipalitzar aquest icònic edifici santcugatenc dona les seves primeres passes.

L’Ajuntament ha iniciat els tràmits administratius per adquirir formalment la finca de la Torre Negra, situada al límit del Parc Natural de Collserola i formada per prop de 90 hectàrees de terrenys agrícoles i forestals. El ple de novembre ha aprovat per unanimitat els tràmits administratius que han de regir el procés per tal que la Torre Negra passi a formar part del patrimoni públic de la ciutat.

conflicte-torre-negra
Fotografia de la masia Torre Negra de la viquipèdia

El proper pas és obtenir el vistiplau de la Generalitat, després el tràmit haurà de tornar a ratificar-se al ple i després es podrà formalitzar l’escriptura de compravenda davant notari. El preu d’aquest edifici fortificat del segle XV i dels seus terrenys s’han fixat en 2’8 M€, que una quantitat que ja es va reservar al pressupost 2021 d’inversions municipals.

La Torre Negra, un dels símbols patrimonials de Sant Cugat

L’edifici de la Torre Negra, que inicialment es va erigir com un castell, va ser propietat del Monestir de Sant Cugat fins que al 1842 a causa de la desamortització de béns eclesiàstics fou subhastada i venuda a la família Rabadà per més de dos milions de rals. Des de llavors la finca sempre ha estat propietat dels descendents d’aquesta família.

Publicitat


La finca conserva unes 3 hectàrees d’antics conreus que es conserven com a prats i zones enjardinades i 85 hectàrees més de pins i alzines situades dins del Parc Natural de la Serra de Collserola.

El valor patrimonial i històric de l’edificació, així com la seva singularitat, fa que la Torre Negra esdevingui un element amb un gran significat per a la ciutadania de Sant Cugat. A aquest fet se li ha de sumar la proximitat amb el nucli urbà i la gran accessibilitat a peu i en bicicleta. Encara no s’ha anunciat quin ús se li donarà a aquesta finca un cop passi a ser patrimoni de la ciutat.


.