Llum verda del ple per comprar la masia i la finca de la Torre Negra per 2’8 M€

(23/12/2021 – Redacció/)  

El ple municipal celebrat aquesta tarda ha aprovat -amb el suport de tots els grups municipals excepte Ciudadanos, que s’ha abstingut- tots els tràmits administratius per poder formalitzar la compra de la finca de la Torre Negra, situada al límit del Parc Natural de Collserola i formada per aproximadament 88’2 hectàrees de terrenys agrícoles i forestals amb un edifici fortificat del segle XV.

L’acord arriba després que al ple d’octubre s’aprovés el Plec de clàusules administratives particulars (PCAP) i que posteriorment la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat hagi emès un informe favorable per realitzar aquesta operació.

Publicitat
Torre Negra

Ara, amb aquest acord de ple, l’Ajuntament formalitzarà els propers dies l’escriptura de compra-venda davant notari.

El preu d’adquisició d’aquesta finca es fixa en 2’8 M€, una xifra validada pel servei de Valoracions i Patrimoni de l’Ajuntament. El consistori abonarà aquesta quantitat ja que disposa dels recursos suficients a la partida “Compra de patrimoni” reservada al pressupost 2021 d’inversions municipals.

Cal recordar que l’Ajuntament i els propietaris de la finca –la família Rabadà- ja van presentar públicament el novembre del 2020 la intenció de les dues parts d’arribar a un acord per a la compravenda de la finca.

Publicitat

La Torre Negra, un dels símbols patrimonials de Sant Cugat

L’edifici de la Torre Negra, que inicialment es va erigir com un castell, va ser propietat del Monestir de Sant Cugat fins que el 1842 a causa de la desamortització de béns eclesiàstics fou subhastada i venuda a la família Rabadà per més de dos milions de rals. Des de llavors la finca sempre ha estat propietat dels descendents d’aquesta família.

La finca conserva unes 2’7 hectàrees d’antics conreus que es conserven com a prats i zones enjardinades (on està situat l’edifici de la Torre Negra) i aproximadament 85’5 hectàrees forestals dominades per pins i alzines situades dins del Parc Natural de la Serra de Collserola.

El valor patrimonial i històric de l’edificació, així com la seva singularitat, fa que la Torre Negra esdevingui un element amb un gran significat per a la ciutadania de Sant Cugat i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. A aquest fet se li ha de sumar la proximitat amb el nucli urbà i la gran accessibilitat a peu i en bicicleta. Per aquestes raons la Torre Negra és una de les principals portes d’accés al Parc de Collserola.