L’Ajuntament declararà l’Emergència Climàtica al Ple amb un pla d’acció per fer-hi front a la ciutat

11/12/2019 – REDACCIÓ /

En un acte amb presència de totes les forces polítiques, del director de l’Institut Català Internacional per la Pau, Kristian Herbolzheimer; veus mediàtiques com la meteoròloga de TV3, Gemma Puig; i diversos representants del teixit associatiu de la ciutat, es va presentar una Declaració d’Emergència Climàtica i un Pla d’Acció per fer front a aquest repte global.

declaracio-emergencia-climaticaL’acte de la presentació de la Declaració de l’Emergència climàtica a la Sala de Plens de l’Ajuntament

El text alerta de la situació crítica del nostre planeta –tant a escala mundial com local- i apel·la la ciutadania per fer front comú davant aquest repte.

Publicitat

Pla d’acció

Es compromet a realitzar un Pla d’Acció centrat en 5 grans eixos: energia, mobilitat, alimentació, residus i biodiversitat.

  1. Transició energètica. El primer eix proposaria augmentar la generació d’energia renovable i reduir els consums a Sant Cugat i rehabilitar edificis i fer-los més eficients.
  2. Canvi en el model de mobilitat: El segon punt plantejaria fomentar el transport públic, els vehicles elèctrics i entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions per restringir els vehicles més contaminants. I proposa redactar un nou Pla de Mobilitat i impulsar plans de desplaçament d’empresa.
  3. Transició alimentària: El tercer eix proposaria apostar per l’alimentació saludable, basada en el consum d’aliments d’origen vegetal, de temporada i proximitat. I vincula aquesta aposta a la producció a Sant Cugat, amb l’objectiu d’augmentar l’activitat agropecuària.
  4. Residu Zero: El quart punt plantejaria implementar principis de consum responsable i d’economia circular, restringir l’ús de plàstics d’un sol ús i fomentar la reparació i la reutilització.
  5. Infraestructura verda i biodiversitat: El cinquè punt proposaria aplicar una gestió sostenible i amb criteris d’adaptació al canvi climàtic dels ecosistemes urbans i periurbans, a través de les zones humides, espais verds, rieres i torrents.

Aquest pla de xoc, que s’està elaborant amb l’ajuda de tècnics, científics i investigadors universitaris, s’aprovarà a principis del 2020.

La Declaració de l’Emergència Climàtica es portarà al ple municipal el dilluns 16 de desembre i un cop s’aprovi tots els qui ho vulguin s’hi podran adherir a través de www.decidim.santcugat.cat.

Publicitat

A partir de gener l’Ajuntament crearà la Taula d’Emergència Climàtica de Sant Cugat per implicar tota la ciutadana davant aquest repte.

Serà un òrgan participatiu, propositiu i que farà seguiment del Pla d’Acció davant l’Emergència Climàtica. Es ciutadans també podran sumar-s’hi a la Taula a través de decidim.santcugat.cat.

Podeu consultar el text de la declaració en aquest enllaç.

Feu un comentari