La Xesca, pendent de desallotjament, tres anys després de l’okupació del local

18/09/2019 – REDACCIÓ /

El 27 d’agost del 2016 el grup de joves del col·lectiu La Xesca, creat mesos abans, va okupar el local del número 66 de l’Avinguda Cerdanyola, que fa cantonada amb el Carrer Borrell. Ho van fer per crear un casal de joves autogestionat que donés resposta a la manca d’espais per al col·lectiu. Tres anys després de la seva okupació, s’ha notificat als joves que gestionen La Xesca que desallotjaran el local el 26 de novembre.

Publicitat

El Casal de Joves La Xesca ha hagut de conviure amb l’amenaça de desallotjament durants aquests anys. De fet, mesos després de l’okupació, la immobiliària del Banc Sabadell, Solvia, propietària de l’edifici, va iniciar un procediment judicial per al seu desallotjament. Malgrat l’amenaça, les activitats del casal es van mantenir. Poc després de la celebració del judici el 3 d’abril del 2017, els membres de La Xesca van convocar una concentració davant de l’oficina del Banc Sabadell de la Plaça d’Octavià per protestar contra el possible desallotjament.

El dijous 19 de setembre el Casal de Joves La Xesca celebra el seu tercer aniversari i afronta el primer intent de desokupació. Per celebrar els tres anys de vida s’han organitzat activitats de matí a vespre que inclouen un esmorzar, dinars populars, mercat obert d’intercanvi de roba i llibres, una taula rodona amb projectes d’okupació diversos i concerts acústics.

El perquè de La Xesca

Els joves van okupar aquest local en concret perquè era propietat d’una gran immobiliària, Solvia, la immobiliària del Banc Sabadell i perquè volien fer alguna cosa en el barri de Sant Francesc-El Monestir, que consideraven oblidat i amb més manca d’espais.

A més, els seus impulsors tampoc estaven d’acord amb el model d’activitats de la ciutat, que qualifiquen de “consumista” i de “ciutat-botiga”. Volien un espai on poder autogestionar-se, empoderar al jovent i intercanviar idees i experiències.

La Xesca, un edifici amb aluminosi?

Després que l’Ajuntament els advertís que aquest edifici tenia aluminosi, el col·lectiu de La Xesca es va assessorar amb arquitectes perquè asseguressin que el local estava en condicions per ser-hi i dur a terme activitats.

Els professionals van dir que els problemes estaven a l’edifici del costat. Aquella part de la finca seria la única que presentaria problemes estructurals. Davant d’aquestes advertències, la Xesca va decidir no fer-hi cap activitat en aquesta zona, però sí en el local comercial. Sobre el perill d’esfondrament per aluminosi, els arquitectes també van confirmar que no hi havia cap.

Feu un comentari