La startup santcugatenca Dattium crea un sistema basat en intel·ligència artificial per estalviar fins a un 10% d’energia a la indústria

(11/12/2021 – Redacció/)  

La startup catalana i creada a Sant Cugat, Dattium, ha creat un sistema basat en intel·ligència artificial per estalviar fins a un 10% d’energia a la indústria siderúrgica. La tecnologia utilitza un conjunt d’algoritmes per analitzar en temps real diversos paràmetres de producció i transformar aquestes dades en informació per tal de prendre decisions que ajudin a millorar l’eficiència de les empreses industrials del sector siderúrgic.

Membres de Dattium

El sistema creat per la startup catalana, spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), es basa en un conjunt de sensors que s’instal·len a la
maquinària de la planta de producció d’una empresa per recollir en temps real diversos paràmetres relacionats amb el seu funcionament. Els algoritmes desenvolupats per l’empresa analitzen aquesta informació i són capaços de localitzar precoçment errors a la maquinària, conèixer la vida útil restant dels seus components o determinar la causa d’una anomalia, per exemple.

Publicitat

La idea de la startup va néixer d’una línia d’investigació de la Universitat Politècnica de Catalunya, que el 2013 va començar a fer recerca sobre les aplicacions de la intel·ligència artificial a la indústria conjuntament amb IThinkUPC. Actualment, l’empresa compta amb un equip de 5 persones amb la previsió d’augmentar la plantilla un 50% de cara l’any vinent. Les seves solucions es troben actives en 7 instal·lacions industrials de Catalunya, Cantàbria i el País Basc, de fet, aquest 2021 ha signat dos projectes de monitoratge intel·ligent amb el grup empresarial Tubos Reunidos per a les seves plantes en territori basc.