La Sala Rusiñol inaugura “Urbem Viventium” de Juan Antonio Tenorio

28/02/2020 – REDACCIÓ / Josep M. Cadena/

La Sala Rusiñol inaugurarà el dijous 5 de març a les 19.30 h una nova exposició dedicada a l’artista Juan Antonio Tenorio, sota el títol “Urbem Viventium”. Una proposta oberta al públic que es podrà visitar a la galeria fins al 31 de març.

Tenorio és un artista global que viatja constantment i ens transmet les seves visions i reflexions mitjançant el domini del pinzell i la força del color. El seu interès són les ciutats, on la vida humana bull i el progrés, com a mínim tecnològic, que no sembla tenir aturador, avança a una velocitat cada vegada major, sense que potser no hi hagi gaire consciència de cap a on ens dirigim.

Publicitat

De la mateixa manera que hi ha pintors fascinats per la naturalesa, on tenen cabuda els arbres que apunten cap al cel i les aigües dels mars, els llacs i els rius, el nostre autor prefereix els immensos gratacels de ciment i acer i l’asfalt que en els dies de pluja reflecteix el pas incessant dels cotxes que hi circulen per damunt.

La llum, el color i el moviment per força sedueixen al pintor, i aquests elements es troben intensament presents en els anuncis que pengen de les parets dels edificis, com els fruits llampants que es balancegen a les branques dels arbres, tot i que en aquest cas no es tracta d’atraure ocells sinó l’atenció del vianant i potencial consumidor. Aquests panells publicitaris poden reflectir tant una llauna de Coca-Cola com la notícia d’una representació teatral o d’una exposició de pintura, i serem nosaltres qui ens haurem de decantar per la satisfacció superficial o per l’aliment de l’esperit.

El pintor ens mostra el brogit de la més capdavantera de les ciutats, Nova York, on es percep la vivència de la tensió constant, però també ens ofereix la calma reposada de Cadaqués, on les cases blanques del nucli històric semblen conversar amb les barques de pescadors gronxades per l’aigua. I també hi veiem la plaça Reial de Barcelona, amb taules parades als seus porxos, preparades per a acollir trobades de comensals que podran menjar, beure i xerrar prop de les palmeres que suggereixen paratges tropicals.

Publicitat

Als quadres de Juan Antonio Tenorio hi apreciem escenes de ciutats recognoscibles per a nosaltres, tant perquè hi hem estat o perquè n’hem vist imatges, però gràcies al mestratge pictòric de l’artista ara podem contemplar-les de nou en unes obres que capten i evoquen magníficament l’esperit i l’atmosfera d’aquestes urbs.

Feu un comentari