La “perseverança” de Joan Triadú en la defensa del català, leitmotiv de la nova exposició de l’Arxiu Nacional

(28/11/2021 – Redacció/)  

L’Arxiu Nacional de Catalunya es bolca en la figura de Joan Triadú. Amb la mostra ‘Joan Triadú, defensar la llengua, estimar el país’, l’ens ofereix prop de 80 documents, imatges, manuscrits i llibres que repassen cronològicament l’acció de l’escriptor i pedagog. Considerat el “pioner” de l’educació en català i de la posterior immersió lingüística, l’exposició vol difondre el seu llegat més enllà dels cercles lingüístics. La mostra serà a Sant Cugat fins al 21 de gener, i del 27 de gener al 18 d’abril es traslladarà al Palau Robert de Barcelona.

Detall d’una foto de Joan Triadú durant el centenari de Pompeu Fabra, exposada a l’Arxiu Nacional de Catalunya dins la mostra ‘Joan Triadú, defensar la llengua, estimar el país’.

L’exposició s’emmarca en la celebració de l’Any Joan Triadú, una programació organitzada pel Departament de Cultura per commemorar el centenari del naixement de l’escriptor, crític literari i pedagog, capdavanter a l’hora d’impartir cursos de català durant la postguerra espanyola. Jordi Manent, comissari de l’exposició, assegura que Triadú va ser “pioner” i es va “jugar la pell anant a la presó” per, inconscientment, posar les bases del que seria la immersió lingüística a partir dels anys 80.

Publicitat

Per al comissari, però, la transcendència de Triadú no rau només en l’educació a les escoles, sinó també en la formació de futurs professors, “fins i tot fent classes clandestines”. “Moltes de les persones a qui ell va formar després van ser mestres durant els anys 80 i van expandir l’ús i coneixement de la llengua catalana“, recalca.

La seva “perseverança”, explica Manent, el va dur a ser també impulsor de diverses entitats i esdeveniments en defensa del català, com el festival Cantonigròs. El comissari considera que el seu activisme es dividia en tres àmbits: patriòtic, formatiu i cultural. En tots els casos assegura que “practicava un activisme optimista“.

Publicitat