JuntsxCat negocia amb PSC i ERC per la Diputació de Barcelona

05/07/2019 – REDACCIÓ /

ACTUALITZACIÓ 19:45

Segons informen diversos mitjans de comunicació, JuntsxCat i el PSC haurien signat ja l’acord per donar la presidència als socialistes. Segons ha publicat el subdirector del Nació Digital, Ferran Casas, l’argument que justifica l’acord és que ERC es va valdre del PSC i la CUP per treure’ls l’alcaldia de Sant Cugat. La més ben situada per presidir la diputació és l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín.

Publicitat

 

PUBLICAT A LES 7:00

El ple de la constitució de la Diputació de Barcelona serà l’11 de juliol a les 12 hores després que aquesta setmana el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi desestimat el recurs desencallant així la Diputació de Barcelona. Així doncs, es posa en marxa el compte enrere per les negociacions entre els partits després de l’empat a 16 representants entre PSC i ERC.  JxCat manté converses tant amb PSC com amb ERC.

ple-diputacio-2019

Edifici Can Serra (Barcelona) de la Diputació de Barcelona. Font: Diputació.

Un recurs del número 2 del PSC a Sant Pol de Mar, Enrique Abad, contra la fórmula de prometatge d’alguns regidors d’aquest municipi van frenar la constitució de l’òrgan. Però aquesta setmana el TSJC ha desestimat el recurs desencallant així la Diputació de Barcelona. Les converses entre els partits continuen obertes, JxCat manté converses tant amb PSC com amb ERC i algunes veus admeten que els socialistes acabin tenint la presidència, ja que és el partit amb més vots tot i empatar amb els republicans en nombre de representants.

Els comuns poden decantar la balança per donar la presidència de la Diputació de Barcelona a PSC, que és el partit amb més vots, o a ERC. De fet, un acord entre PSC (16), comuns (5) i Cs (4) sumen 25 diputats i amb el suport dels 2 del PPC en tindrien prou perquè la presidència de la Diputació de Barcelona sigui socialista amb majoria absoluta. En canvi, la suma d’ERC (16) i JxCat (7) se situa en 23, lluny dels 26 de la majoria absoluta. Des de JxCat asseguren que mantenen converses tant amb PSC com amb ERC i algunes veus admeten que els socialistes acabin tenint la presidència, ja que és el partit amb més vots. Un acord entre PSC (16), JxCat (7) i comuns (5) sumaria 28, superant la majoria absoluta.

Per escollir president o presidenta de la Diputació de Barcelona es necessita majoria absoluta en primera volta, però en una segona votació només és necessari obtenir majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra.

Si el PSC aconseguís la presidència, tot apunta a que aquest càrrec l’ocuparia Núria Marín, l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat.

Durant la sessió de constitució prendran possessió del càrrec els 51 diputats de la demarcació de Barcelona i s’escollirà el nou president de la Diputació. Segons els resultats de les últimes eleccions municipals, la nova composició del Ple és la següent: PSC-CP 16 diputats; ERC-AM, 16; JUNTS, 7; ECG (En Comú Guanyem), 5; Cs, 4; PP, 2; i TxT (Tot per Terrassa), 1. L’excaldessa Carmela Fortuny serà una de les set diputades de JuntsxCat.

Feu un comentari