Espai d’Arrel, la Festa Major Alternativa i la Desplaça Jove, contra la violència masclista

22/06/2019 – REDACCIÓ /

L’Espai d’Arrel, la Festa Major Alternativa i la Desplaça Jove han organitzat aquest divendres una roda de premsa a la llotgeta del Monestir per explicar als mitjans que les tres places de la Festa Major segueixen unides i “treballant colze a colze per avançar en l’eradicació de qualsevol expressió de violència masclista” als seus espais.

violencia-masclista-FMSantCugat
Representants de les tres places a la roda de premsa d’aquest divendres

Feina conjunta més enllà de la Festa Major

A més han comentat que, tal i com es van comprometre ara farà un any, “la nostra voluntat de fer feina conjunta no s’ha limitat ni es limitarà a l’època de la Festa Major”, ja que són ben conscients que hi ha molta feina a fer, cara enfora, però també cara endins.

Publicitat

Després de la Festa Major de l’any passat, les tres places van organitzar conjuntament una jornada de denúncia i de sensibilització pel 25 de novembre.  L’Espai d’Arrel, la Festa Major Alternativa i la Desplaça van organitzar-se per mostrar el seu “rebuig pel patriarcat” i la seva violència sistemàtica contra les dones.

A banda d’això, han afegit que s’han seguit reunint per tirar endavant diverses propostes: primerament, mantenir el format de compartir un manifest i una falca que anirà ressonant a les places durant la Festa Major, així com elaborar una tirada de material (cartells, adhesius, xapes) per repartir entre els participants i organitzadors.

També, i amb la voluntat de treballar per sensibilitzar, per prevenir i per combatre el masclisme als espais festius i arreu, pròximament organitzaran una taula rodona de dones provinents de molts àmbits i fronts diferents per parlar sobre les desigualtats i problemàtiques que tenim als espais, i també iniciaran trobades formatives internes de prevenció i abordatge de la violència pensades i plantejades des i per la pròpia gent d’entitats i col·lectius que aglutinen les tres entitats.

Publicitat

La implicació de l’Ajuntament amb la lluita contra la violència masclista

A banda d’això, també han aprofitat per informar de com ha quedat la qüestió sobre la proposta de l’Ajuntament de sessions participatives pel protocol contra violències sexuals.

Van avançar que després de l’estiu l’Ajuntament es convocarà a les entitats feministes del municipi per conèixer i aprendre de tota la feina desenvolupada al llarg dels anys en matèria de prevenció i abordatge de les violències masclistes en espais festius; trobada en la què es començaria a pensar col·lectivament com, quan i de quina manera encarar un procés de treball transformador pel conjunt de la ciutadania.

A més, es va acordar fer una trobada més participada amb totes les entitats de Sant Cugat que realitzen activitat en espais festius per recollir, debatre, consensuar, definir bé què necessiten, amb quin temps, amb quins recursos, de quina manera ho volen fer, quines prioritats hi ha sobre la taula, etc.

Les peticions de les places a l’Ajuntament

Tot i que han celebrat que la trobada amb les tècniques de l’Ajuntament hagi produït fruits i una bona entesa entre ambdues parts, han instat a l’Ajuntament de Sant Cugat a que faci passos en aquest sentit.

De cara als pròxims anys, li demanen que  asseguri la paritat als escenaris dels esdeveniments que programi, així com a no dur ni promocionar grups de música amb lletres o components que facin apologia a la violència o que siguin poc respectuosos amb les dones.

Extendre la lluita contra violència masclistes a la resta de places

Tanmateix, han expresat que els agradaria que aquesta tasca que porten duent a terme ja fa un any sigui una tasca en la qual se sumin totes les places, així com totes les entitats i organitzacions del municipi per poder seguir treballant durant la Festa Major i en altres espais durant tot l’any. Creuen que és un projecte engrescador on tothom ha de tenir veu i que no deixa de ser responsabilitat de tothom treballar per prevenir i combatre el masclisme als espais festius i d’arreu.

Per altra banda, han aprofitat l’avinentesa per solidaritzar-se i donar suport a la Festa Major Alternativa que enguany s’ha tornat a veure perjudicada a l’hora de voler autogestionar-se i ser considerada una plaça més en la Festa Major de Sant Cugat. El projecte que encapçalen és col·lectiu i amb un anhel transformador pel municipi com tota la resta d’espais que formen part i fan la Festa Major de Sant Cugat.

Per últim, tant la Festa Major Alternativa, Desplaça Jove com l’Espai Arrel han acabat reivindicant unes festes majors lliures de masclisme.

Feu un comentari