És l’al·lèrgia o coronavirus? Descobreix els símptomes20/03/2020 – REDACCIÓ /

Segons ha informat la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran uns dies abans de l’habitual i seran importants, assolint nivells per damunt de la mitjana. Així ho indiquen les previsions dels nivells de pol·len i espores a l’atmosfera a Catalunya per als mesos vinents realitzades per investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de l’ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB.

La Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC) explica com diferenciar els símptomes de l’al·lèrgia dels de la Síndrome Respiratòria Aguda Greu causada per Coronavirus 2 (SARS-CoV-2 / COVID-19). Alguns símptomes poden ser similars i generar-nos confusió.

Diferències entre ambdues malalties

Els principals símptomes descrits en una infecció per COVID-19 són febre (88,7-91,7% dels pacients), tos seca (67,8-75%), que pot arribar a irritar la faringe ocasionant faringitis, cansament (75%) i dificultat per respirar, a vegades acompanyada de sensació d’opressió toràcica. Els símptomes gastrointestinals, tot i no ser tan freqüents, també poden aparèixer. En el cas de que els símptomes respiratoris siguin ocasionats per patologia al·lèrgica, rarament apareix febre ni símptomes gastrointestinals i predominaran la mucositat i la congestió nasal, molt menys freqüents en el cas del COVID-19. Els pacients al·lèrgics al pol·len, especialment al de la parietària, poden tenir prurit (no dolor) al paladar i/o a la gola..

Els al·lèrgics no tenen més risc de patir infecció per COVID-19

Les principals malalties associades a aquesta infecció sembla que serien la hipertensió arterial (30%), la diabetis mellitus (12,1%), les malalties cardiovasculars o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (en menor freqüència 1,4 %). Per tant, ara per ara no s’ha demostrat que les malalties al·lèrgiques i l’asma siguin factors de risc per patir la infecció per SARS-CoV-2 / COVID-19.

Els pacients amb asma al·lèrgica, tindran més risc de patir una re-agudització bronquial degut a la infecció per COVID-19?

Durant el brot de SARS a Singapur o Hong Kong no es va observar un augment de les re-aguditzacions d’asma. Això es va atribuir als canvis en l’estil de vida de les persones asmàtiques: tancament d’escoles, mesures de prevenció, ús de mascaretes, etc. Ara bé, com que les infeccions respiratòries, especialment les víriques, poden ser desencadenants de crisis d’asma, cal extremar les mesures de prevenció. És molt important no descuidar el tractament antiasmàtic de base per tal que l’asma estigui ben controlada.

La primavera podrà frenar la infecció per COVID-19?

Si bé la majoria de virus, incloent alguns tipus de Coronavirus,  frenen la seva activitat quan les temperatures augmenten, en el cas del COVID-19, actualment encara no tenim evidències d’aquest fet ja que a països com Singapur s’hi han registrat casos tot i haver-hi temperatures i humitat altes.

Es preveuen nivells de pol·len alts i avançats per a aquesta primavera

La tardor i l’hivern han estat més humits i l’hivern més càlid de l’habitual. L’abundor d’aigua al sòl en el moment en què les plantes, sobretot els arbres, arrenquen la seva activitat després de l’aturada pel fred, i les temperatures suaus per l’època en el moment d’inici de les pol·linitzacions s’ha traduït en floracions i pol·linitzacions importants durant l’hivern (destaquem la del xiprer, el freixe, l’avellaner i el vern). A més, les prediccions meteorològiques dels experts per aquesta primavera diuen que la primavera serà lleugerament més càlida de l’habitual i, pel que fa a la pluja, també estarà pel damunt del normal.

Segons dades de la SCAIC, les sensibilitzacions més prevalents en els pacients al·lèrgics són al pol·len de gramínies (51,6%), plàtan d’ombra (38,7%), olivera (35,5%), cupressàcies (22,6%) i blets (6,5%). Segons la XAC, els tipus de pol·len al·lergogen més abundants en general a l’atmosfera de Catalunya són les cupressàcies (20,8%), el plàtan d’ombra (9,7%), les oleàcies –olivera + freixe + troana- (8,6%), la parietària (5,3%), les gramínies (4,3%) i els blets (2,4%), amb importants variacions en la quantitat segons les zones geogràfiques i climàtiques de Catalunya.

La XAC ha analitzat la tendència de les quantitats anuals d’aquests pòl·lens en els darrers 26 anys, per tal d’avaluar com el canvi de patrons meteorològics (canvi climàtic) pot estar influint en la pol·linització. Els resultats posen en evidència que, a Catalunya, s’ha produït un increment estadísticament significatiu de les quantitats anuals de pol·len d’arbres (xiprer, plàtan d’ombra i olivera), mentre que el pol·len d’herbes tendeix a disminuir significativament (parietària i blets) o no significativament (gramínies i artemísia).

Deixa un comentari