Els centres de salut mental i l’atenció primària reforcen la col·laboració per detectar la depressió de forma precoç

(15/01/2022 – Redacció)  

El Departament de Salut continuarà reforçant aquest any els programes de col·laboració dels centres de salut mental amb l’atenció primària per ajudar a detectar de manera precoç els casos de trastorn depressiu i d’ansietat. Els programes ja es van potenciar l’any passat arran de la pandèmia i han permès els metges i metgesses de primària detectar de manera anticipada els trastorns d’ansietat, tot diferenciant, d’una banda, el malestar emocional i les situacions de crisi vitals, i, de l’altra, el trastorn depressiu caracteritzat.

Per fer-ho possible, s’ha millorat la formació dels professionals de primària, mitjançant càpsules formatives per poder identificar precoçment el trastorn i per facilitar instruments de suport en el tractament de casos lleus des de l’atenció primària. S’han organitzat espais de consultoria, presencials i telemàtics, i s’ha ampliat la disponibilitat per resoldre consultes telefòniques.

Publicitat

A més a més, s’ha augmentat la presència dels referents de salut mental a l’atenció primària, com psiquiatres, psicòlegs i infermeres, i també la realització de visites conjuntes entres professionals d’atenció primària i de salut mental. També s’han activat a l’atenció primària grups psicoeducatius, conduïts per infermeria especialitzada, per ajudar la persona atesa a identificar el seu malestar i fer front de manera més adaptativa a les circumstàncies adverses.

Els possibles desencadenants de la depressió són molt diversos. Solen ser resultat d’interaccions entre factors socials, psicològics i biològics, tot i, que de vegades, apareix sense causa aparent. També pot variar la seva simptomatologia segons l’edat de la persona que la pateix. Els episodis depressius poden classificar-se en lleus, moderats o greus, en funció del nombre, tipologia i intensitat dels símptomes, així com de les repercussions.

Publicitat

Un de cada 4 casos dels centres de salut mental són depressions

L’impacte de la pandèmia de la COVID-19 en la salut mental és un dels indicadors de salut més rellevants. Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de 2020, el 13,7% de les dones de més de 15 anys pateixen una depressió de gravetat, davant del 9,6% de l’any 2019. I, a més, un 10,6% dels infants de 4 a 14 anys tenen probabilitat de patir un problema de salut mental, xifra que l’any 2019 era del 7,5%). En aquesta franja d’edat, el percentatge s’eleva fins al 13,5% en infants de classe social més desafavorides, mentre que disminueix fins a un 6% entre els infants de classe social més afavorida.

L’any 2020,  una de cada quatre persones ateses als Centres de Salut Mental d’Adults a Catalunya va ser per depressió, dades que concorden amb els estàndards internacionals. En total, es van atendre 45.148 persones amb aquest diagnòstic. D’aquestes, 32.009 (el 70,9%), eren dones. Pel que fa a les primeres visites, el nombre de persones a qui es va diagnosticar depressió per primera vegada va ser de 8.395, un 18,6% del total de casos nous atesos durant el 2020.

Pel que fa als Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), l’any 2020 van atendre un total de 68.370 visites. D’aquestes, el 4,1% (2.769) van ser persones amb diagnòstic de depressió. En el cas de les noies, el diagnòstic de depressió representa el 7,3% dels casos atesos, mentre que el 2,2% dels nois són atesos per depressió.