Els afectats per un ERTO cobraran com a màxim 1.098 euros d’atur

25/03/2020 – REDACCIÓ /

La prestació màxima d’atur pels treballadors afectats per un ERTO serà de 1.098 euros, independentment del salari anterior a l’expedient. La prestació augmenta fins als 1.254 euros si el beneficiari té un fill i 1.411 euros si en té dos o més. Pel que fa la prestació mínima, serà de 502 euros per a un treballador sense fills i de 671 amb fills.

Així doncs, un directiu que per exemple cobri 5.000 euros mensuals o més que es quedi a l’atur o un esportista d’elit amb un sou milionari que es vegi afectat per un ERTO passaran a rebre un màxim de 1.098 euros, o una mica més si té fills a càrrec.

Publicitat

La xifra de la prestació contributiva per atur es calcula sobre 70% de la base reguladora dels darrers 180 dies anteriores a l’ERTO i s’aplica en els següents sis mesos a la presentació de l’expedient. A partir dels sis mesos i un dia, equival al 50% de la base reguladora.

Tant CCOO com UGT denuncien intents de frau per part de les empreses a l’hora de presentar els ERTO per força de causa major i que no compleixen les condicions, així com altres pràctiques per estalviar-se l’expedient. Els dirigents sindicals ho atribueixen a la possibilitat que les empreses es puguin estalviar les quotes a la Seguretat Social. “La jurisprudència ha aplicat de forma molt restrictiva què s’entén per força major i ara s’està fent tot el contrari”, comenta Gallego, que considera que ara ha passat a ser un “concepte molt ampli”. “No tot el covid-10 pot ser força major”, afegeix. 

Com a exemples de frau, el director del Gabinet Tècnic Jurídic de CCOO de Catalunya cita casos que no tenen cap cost per a l’empresari, com donar per finalitzat el període de prova per al treballador en lloc d’acomiadar-lo o incloure’l en l’expedient perquè així pugui cobrar una prestació. 

Publicitat

L’empresa no pot obligar al treballador a agafar vacances

UGT i CCOO han advertit als empresaris que no poden imposar “en cap cas” les vacances de forma unilateral als seus treballadors coincidint amb l’estat d’alarma. El director del Gabinet Tècnic Jurídic de CCOO de Catalunya, Jonathan Gallego, explica que les vacances s’han de pactar entre les dues parts, mentre que la secretària de política sindical de la UGT, Núria Gilgado, ha proposat altres mecanismes per cobrir aquestes jornades sense activitat laboral com la borsa d’hores, formació online que potser havia quedat pendent o canvis de calendari, entre d’altres. “Hi ha fórmules alternatives per sortir d’aquesta situació de la millor manera possible, per a les empreses i per a les persones treballadores”, apunta Gilgado.

Feu un comentari